Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Občané, pozor na obydlí

Chraňte majetek před zloději 

Sezóna dovolených už pomalu odstartovala a téměř každý se chystá strávit část volna mimo svá obydlí. Někteří budou cestovat k moři, jiní raději ocení krásy naší vlasti. Jedno mají ale všichni občané společné. Na čas opustí své byty či domy a ty mnohdy zůstanou úplně prázdné. A to je příležitost pro potencionální pachatele. Co udělat proto, aby nikdo po návratu domů nenašel své obydlí vykradené?
Plzeňští policisté šetřili v období od 1. června do konce září minulého roku 89 případů vloupání do různých obydlí. Z tohoto počtu šlo v 62 případech o byty a do kolonky rodinný dům zapsali policisté číslo 27. Nejvíce vykradených bytů přišli oznámit občané z Lochotína a centra Plzně (18). Naopak nejméně případů vykázali policisté ze služebny ve Skvrňanech a na Vinicích (3). Nejvíce rodinných domů „navštívili“ lapkové na Lochotíně (9). Nejméně (1) pak na Borech, ve Skvrňanech a v centru Plzně. Když se podíváme do statistik na stejné období předchozího roku, zjistíme, že se na policisty s prosbou o pomoc obrátilo celkem 80 majitelů bytových prostor. Z toho šlo v 65 případech o bytové jednotky a v 15 případech o rodinné domy. Nejvíce případů šetřili policisté z centra města (17), Slovan (15) a na třetím místě pomyslného žebříčku, s počtem 12 případů, figurují Bory a Lochotín. Nejvíce vykradených rodinných domů evidovali policisté na Borech (5), na Slovanech (3) a Lochotíně (3). Plzeňská čtvrť Doubravka vyplnila do této kolonky nulu.
Policisté neustále radí občanům, jak co nejefektivněji ochránit veškerý svůj majetek před možnými zloději. Zabezpečení obydlí není pochopitelně výjimkou. Samozřejmě by si měl každý své věci chránit po celý rok, ale právě v letních měsících, kdy je doba dovolených, je riziko okradení vyšší. První zásadou je, nikde se zbytečně nechlubit svou nepřítomností. Nikdo nemůže vědět, kdo ho právě v tu chvíli poslouchá a zda takovou informaci nevyužije právě při páchání nějaké trestné činnosti. S tím úzce souvisí i majetkové poměry rodiny. I tyto informace by měly zůstat skryté pro široké okolí.  Před samotným odjezdem na dovolenou je potřebné najít nějakou důvěryhodnou osobu, třeba někoho z příbuzných, a požádat ji, aby každý den vybrala poštovní schránku. Prázdná schránka a otevřená okna budí dojem, že jsou majitelé doma. Výborným pomocníkem jsou také takzvané časové spínače, které lze zakoupit ve specializovaných prodejnách. V určitou dobu se automaticky sepnou a rozsvítí světla či pustí televizor a to v jednotných místnostech nezávisle na sobě. To opět u potencionálního pachatele vzbudí dojem, že je byt plně obýván a raději se poohlédne jinde. Určitě je dobré nenechávat v obydlí žádné cenné věci. Pokud není jiná možnost, doporučují policisté pořídit si nějaký trezor a klíče od něj mít stále u sebe. Není od věci pořídit si fotodokumentaci elektroniky a opsat její výrobní čísla. Jestliže by přeci jen nějaký zloděj do bytu vnikl a věci odcizil, tyto informace jsou pro policisty důležitou indicií při pátrání po nich. I při vyřizování záležitostí na pojišťovně pak díky tomu ušetří okradený občan mnoho času a starostí. Samozřejmostí ale i nadále zůstává správné zabezpečení vstupních dveří. Investicí do skutečně kvalitních bezpečnostních zámků chrání každý z občanů především svůj vlastní majetek. Lapka dá přednost tomu bytu, kde najde zámek nekvalitní a lehce překonatelný. Čím více překážek každý majitel nenechavcům vytvoří, o to více sníží riziko vykradení.
 
nprap. Simona Čejková
10. června 2011

vytisknout  e-mailem