Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Obchodníci s láskou

LIBEREC - Pro pár tisíc korun si vzal ženu, kterou nikdy předtím neviděl. 

Před třemi lety se 37letý muž z Liberecka sešel se svým známým 36letým cizincem. Ten 37letého muže oslovil, zda by mu nechtěl s něčím pomoct s tím, že si vydělá nějaké peníze. Liberečan si vyslechl, o co by šlo. Měl si vzít ženu z ciziny, které by tím pomohl v České republice získat pobyt. Za uzavření účelového sňatku mu původně sliboval cizinec částku 15 tisíc korun s tím, že to bude obnášet asi dvě návštěvy na úřadech v Čechách, a to za účelem vyřízení cestovního pasu a vysvědčení k uzavření manželství v cizině. Další náležitosti se již měly vyřizovat ve Spolkové republice Německo. Po vyřízení potřebné administrativy v Německu dal organizátor 37letému muži pouze částku 10 tisíc korun.

Sňatek se měl odehrát v rodné zemi cizinky.

Celá věc vyšla najevo v červenci letošního roku. V té době přišel 37letý muž na matriku v Liberci, aby zde podal žádost o zápis manželství a zároveň s tím i žádost o narození dítěte.

Podrobným šetřením policisté z cizinecké policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, Oddělení dokumentace zjistili, že před tím, než muž nahlásil svůj účelový sňatek úřadům v České republice, se zprvu prostřednictvím organizátora snažil přihlásit svoji manželku k pobytu i ve Spolkové republice Německo na základě předložených falešných smluv o ubytování, o zaměstnání apod.. Policisté dále zjistili, že se fyzicky sňatku neúčastnil a v rodné zemi své "drahé" nikdy nebyl. Otcovství narozeného dítěte před českými úřady vědomě předstíral, i když věděl, že se svojí manželkou nikdy nežil a nikdy s ní neměl ani intimní poměr. Pro účely fiktivního sňatku si také opatřil nový rodný list a cestovní pas, který předal organizátorovi.

Policisté zjistili, že po muži bylo vyhlášeno pátrání pro jiný skutek. Pátrání vyhlásili liberečtí kriminalisté. Policisté z cizinecké policie sdělili 37letému muži ve zkráceném přípravném trestním řízení podezření ze spáchání přečinu "napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky" ve stadiu pokusu, za který mu nyní hrozí až roční trest odnětí svobody.

Samotný organizátor tohoto sňatku a spolu s ním i několik desítek dalších osob, byly již v březnu letošního roku na základě Evropského zatýkacího rozkazu zadrženy policisty z Národní centrály proti organizovanému zločinu a předány k trestnímu stíhání do Spolkové republiky Německo. Tyto osoby měly na svědomí zorganizování několik desítek účelových sňatků.
 

16. 8. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem