Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Obehraný trik opět zabral

Prostějovsko - Pod smyšlenou záminkou vylákali od seniorky přes šest tisíc korun. 

V pátek 24. května využili opět dva zatím neznámí pachatelé obehraného triku. V jedné obci na Prostějovsku zazvonili u domu 81 leté paní. Pod smyšlenou záminkou přechodu na jiného distributora a údajného doplatku za inkasní poplatky energie (plynu) vylákali od seniorky přes šest tisíc korun. Policisté případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu podvod, ze který pachatelům, v případě jejich zjištění, hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.
 
Podle popisu se mělo jednat o muže a ženu, oba ve věku kolem 20-25 let. Oba byli velmi slušně oblečeni, vystupovali velmi slušně a mluvili plynule česky, bez jakéhokoliv přízvuku. Žena byla vysoká kolem 170 centimetrů, štíhlé postavy, bílé pleti. Měla tmavé vlasy v délce po ramena, přirozeně zvlněné. Na sobě měla rifle a triko nezjištěné barvy. Muž byl vysoký kolem 180 – 190 centimetrů, štíhlé postavy, bílé pleti. Měl tmavé, krátce střižené vlasy, česané dopředu. Na sobě měl rifle, tmavé triko.
 
V pátek 17. května došlo ke stejnému případu v další z malých obcí na Prostějovsku. Stejným způsobem byla podvedena 88 letá seniorka (o případu jsme informovali v tiskovém servisu dne 20.5.2013), kterou podvodníci připravili o téměř 6 tisíc korun. Policisté na obou případech intenzivně pracují a po pachatelích pátrají. Prověřují, zda spolu případy nesouvisí.  
 
Policie ČR se opět obrací na veřejnost s několika radami, jak se vyhnout podvodu:
  • Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu (domu) a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů, jak vás okrást.
  • Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu, elektřiny apod.) nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.
  • Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího do bytu či domu nevpouštějte.
  • Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.
  • Nepodléhejte vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher nebo výhodných koupí odmítejte – v naprosté většině jde o podvod.
  • Udržujte dobré vztahy se sousedy. Napište si jejich telefonní čísla, v případě potřeby bývá jejich pomoc nejrychlejší.
  • Důležitá telefonní čísla (policie, lékař, hasiči aj.) mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc.
 

por. Mgr. Irena Urbánková

29.5.2013

vytisknout  e-mailem