Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Obezřetní senioři na ulici i na internetu

HRADECKO - Součástí setkání seniorů byla i preventivní přednáška. 

Na šest desítek seniorů se sešlo ve čtvrtek 09.03.2023 v pohostinství Na Nové v Nepolisech. Setkání s doprovodným programem tam pro ně připravila MAS Společná Cidlina. Kromě rozptýlení v podobě vystoupení dětí ze Základní a mateřské školy Nepolisy byla součástí i prevence. Pro účastníky setkání byla připravena přednáška se základními zásadami bezpečného chování.

Senioři se dozvěděli nejčastější triky podvodníků, jak se lze efektivně vyhnout rizikovým situacím, a vše si ukázali na konkrétních příkladech. Velkým tématem byla obezřetnosti při přispívání do neověřených veřejných sbírek. Právě senioři jsou totiž díky své důvěřivosti snadnou kořistí pachatelů podvodů a krádeží, a to nejen ve svých domovech a na ulici, ale čím dál více i v prostředí internetu.

Senioři nejsou včerejší a velká většina posluchačů přiznala, že i pro ně se staly informační technologie běžnou součástí života. Dobrou orientaci v této problematice prokázali svými znalostmi v oblasti podvodných odkazů a nevyžádaných e-mailů. Naopak se dozvěděli o nových formách kyberpodvodů, jak jim co nejúčinněji čelit a jak ochránit své úspory na bankovním účtu.

I mezi starší generací jsou velmi rozšířené sociální sítě. Proto se především přítomné dámy dozvěděly, jak nenaletět ,,zamilovanému´´ zahraničnímu lékaři nebo americkému vojákovi. Na závěr přednášky byli senioři vybaveni preventivními materiály, které jim pomohou si nabyté znalosti kdykoliv osvěžit.

por. Bc. Leona Špičanová
13. 3. 2023Lumii_20230309_193808453.jpg1.

vytisknout  e-mailem