Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Obezřetnost se vyplatí nejen při velikonočních nákupech

KRAJ – V době velikonočních svátků se policisté v celém Libereckém kraji zaměřili na kapsáře.  

Ke kapesním krádežím sice dochází každoročně, ale v době Velikonoc lze předpokládat, že zloději využijí zvýšené koncentrace lidí v supermarketech, hromadných dopravních prostředcích i na tržištích, kterou navíc umocňuje shon, nepozornost a neopatrnost nakupujících. Velikonoční období je spojeno s přípravami na svátky a lidé mají u sebe při nakupování větší množství peněž než obvykle. Toho využívají kapsáři, kteří čekají na svoji příležitost.

Obezřetnost Liberec

Zákazníci si často ve víru nakupování zapomínají hlídat své osobní věci a můžeme tak vídat odložené kablky v nákupních vozících či nestřežené batohy na zádech. Dodržováním základních rad se tak mohou vyhnout nepříjemným zjištěním, stresům a zbytečnému vyřizování spojenému s odcizením osobních dokladů a platebních karet.

 

V době od 25. března až do 8. dubna probíhá v rámci Libereckého kraje celorepubliková informační kampaň zaměřená na prevenci kapesních krádeží „Obezřetnost se vyplatí“. Ve spolupráci se supermarkety a hypermarkety Albert společnosti AHOLD Czech Republik, a. s. je oslovována široká veřejnost prostřednictvím radiových spotů v nákupních centrech, kde se v tomto období pohybuje velké množství lidí. V některých prodejnách v rámci této kampaně působí i samotní policisté.

 

V uplynulém týdnu proto policisté z Oddělení tisku a prevence ve spolupráci s policisty z pořádkové policie vyrazili do ulic a preventivně působili ve vybraných hypermarketech společnosi AHOLD. Navšítili například hypermarket Albert v obchodním centru Rýnovka v Jablonci nad Nisou, na Liberecku v ulici České Mládeže hypermarket Albert v obchodním centru Nisa a na Semilsku hypermarket Albert v Semilech. Policisté zjišťovali, jak bezpečně nosí zákazníci uloženy své osobní věci, zejména osobní doklady a peníze a informovali je o nejčastějších možných rizicích okradení. Zároveň se policisté snažili oslovovat zákazníky, kteří byli svým chováním snadným cílem pro zloděje. Lidé s batohy na zádech, s kabelkami v nákupním vozíku, s peněženkami v zadních kapsách kalhot apod. Pozitivním zjištěním po dobu jejich přítomnosti v prodejně bylo to, že všichni oslovení nakupující měli své peněženky a osobní věci „pod kontrolou“ a hlavně měli i povědomí o tom, jaké nebezpečí ze strany případných zlodějů jim při nákupu hrozí. Oslovení zákazníci obdrželi od policistů leták s cennými radami, jak okradení předejít a dále drobné dárky v podobě žetonků do nákupních vozíků a reflexních prvků. Policisté pamatovali i na ty nejmenší zákazníky, které obdarovali.


JN

Kampaň pokračuje nadále i v tomto týdnu na dalších místech Libereckého kraje.
Kapesní krádeže jsou jedny z nejhůře prokazatelných trestných činů. Přestože se této problematice policisté věnují v průběhu celého roku, skončí v jejich rukou jen malé procento pachatelů. Většina lidí zjistí okradení až s časovým posunem v prostoru svého domova nebo na jiných místech a k osobě pachatele nemohou nakonec uvést žádný popis. Scénář takových trestných činů by mohli policisté do protokolů zapisovat „přes kopírák“. Pravděpodobnost, že se podaří chytit a usvědčit zloděje, je velmi malá. O tom svědčí i následující statistika.



V letošním roce řešili policisté na území Libereckého kraje od ledna do konce února celkem 11 kapesních krádeží, z nichž 1 se podařilo objasnit. Prostých krádeží bylo 40, z toho 5 jich bylo objasněno. V uplynulém roce evidovali policisté v celém Libereckém kraji 128 kapesních
krádeží, kdy u 15 z nich dopadli pachatele. Prostých krádeží řešili 286 a 42 jich objasnili.

Pár rad, jak si dávat pozor na kapsáře:

  • Vyhýbejte se skupinám většího počtu lidí a věnujte pozornost svému okolí.

  • Svá zavazadla nikdy nespouštějte z očí. Vhodně zvolte zavazadlo s několika způsoby uzavření.

  • Tašky nebo batohy, kde máte peníze nebo jiné cennosti, nenoste na zádech, kam nevidíte.

  • Kabelku noste pokud možno u těla a využívejte různá zapínání a zdrhovadla.

  • Peněženku, doklady, mobilní telefony a ostatní cennosti nenechávejte navrchu tašek či kabelek.

  • Nosíte-li peníze, platební kartu apod. mimo zavazadlo, ukládejte je do vnitřních kapes ošacení, nikoli do zadních kapes kalhot.

  • Osobní doklady a platební kartu nenoste v peněžence a uložte je na jiné bezpečné místo.

  • Nemějte při sobě větší finanční hotovost. Hotovost nevybírejte předem, ale využijte bankomatů přímo v obchodě.

  • Využívejte možnosti bezhotovostního platebního styku. Čtyřmístné identifikační číslo platební karty (PIN) mějte vždy odděleně od samotné platební karty.

  • Při placení v obchodech nebo vybírán peněz z bankomatů je vhnodné si všímat svého okolí, zejména pak toho, zda tuto činnost někdo nepozoruje.

  • Kabelky a tašky nenechávejte v nákupních vozících, ale mějte je stále při sobě.

"Neusnadňujte zlodějům práci! Jsou většinou tam, kde je nejméně čekáte. Buďte obezřetní a dávejte si pozor na své osobní věci!"
 

8.4.2015
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí



 

Odkazy do noveho okna

Obezřetnost Liberec1

Obezřetnost Liberec1 

Detailní náhled

Obezřetnost Liberec2

Obezřetnost Liberec2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem