Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Objasněná loupež ve Slaném

KLADENSKO – Pro podezřelého si přišli kriminalisté se středočeskou zásahovou jednotkou. 

Slánští kriminalisté se od 10. června 2024 zabývali dvěma událostmi ve Slaném, které byly pod pohrůžkou se zbraní. Oběma případům, které měl na svědomí neznámý pachatel, se intenzivně věnovali a pátrali po podezřelé osobě. Na základě prověřování byli od počátku přesvědčeni, že v obou případech figuruje s největší pravděpodobností jedna osoba. Po nashromáždění veškerých důkazů kriminalisté společně se středočeskou zásahovou jednotkou zadrželi 20. června podezřelého v Praze.

Vyšetřovatel služby kriminální policie po veškerých služebních úkonech zahájil proti 45letému muži trestní stíhání a obvinil ho celkem z pěti trestných činů. Konkrétně ze zločinů vydírání a loupeže, dále pak z přečinů neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, porušování domovní svobody a krádeže. Státní zástupce na podnět vyšetřovatele podal návrh na vzetí obviněného do vazby, který soud akceptoval. V případě pravomocného odsouzení hrozí obviněnému i mimořádné zvýšení trestu odnětí svobody o třetinu, neboť se jedná o nebezpečného recidivistu, přičemž základní sazba u těchto závažných trestných činů se pohybuje mezi rozmezím dvou až deseti let odnětí svobody.

Nyní již obviněný se těchto trestných činů dopustil 10. června během necelých dvou hodin. První případ, kterým se kriminalisté začali zabývat, se stal krátce po 22. hodině, na vlakovém nádraží ve Slaném. Tam 45letý muž přistoupil k volně odloženému batohu, který odcizil a o kus dál jej celý prohledal. Poté k němu přišel poškozený muž se slovy, že batoh je jeho a ať mu jej vrátí, na což agresor zareagoval tím, že vytáhl krátkou zbraň. To vzbudilo v poškozeném obavu o svůj život a zdraví a raději se batohu vzdal.

Ke druhé události, loupeži, došlo asi o hodinu později. Tam u jednoho domu zazvonil 45letý muž na zvonek poškozeného seniora, přelezl oplocení a vypnul pojistky. Posléze poškozený odemkl a otevřel dveře, zapnul hlavní jistič a pak šel dovnitř a za sebou zamkl. Následně na to obviněný opakoval tuto akci, kdy opět vypnul přívod elektřiny pod záminkou, aby vylákal seniora ven. Senior poté, co odemkl a otevřel dveře, jej agresor udeřil do obličeje a poté poškozeného odvlekl dovnitř domu a pod pohrůžkou zbraně po něm opakovaně požadoval peníze. Následně prohledal místnosti, z nichž odcizil několik hodnotných věcí včetně platební karty, k níž opět pod pohrůžkou s namířenou zbraní vyžadoval PIN kód. Senior mu pochopitelně ze strachu PIN prozradil a poté, co se přiblížil k agresorovi, ten opět na něj zaútočil. Nakonec s veškerým lupem odešel z domu a poškozený musel vyhledat lékařské ošetření. Kriminalisté pak šetřením celé věci zjistili, že pětačtyřicetiletý obviněný, který platební kartu odcizil, z ní neoprávněně vybral několik tisíc korun.

Na pátrání po pachateli byla kromě policejních hlídek a kriminalistů povolána na místo psovodka se služebním psem Hakimem. Psovodka Hanka se svým čtyřnohým parťákem po zjištění prvotních informací se vydali na pátrání po možném pachateli. Hakim „chytil“ stopu a sledoval ji v několika slánských ulicích, přičemž v jedné označil zalehnutím kus papíru, kdy se jednalo o osobní dokument poškozeného z vlakového nádraží. O kus dál pak Hakim opět zalehl, a to k peněžence, čímž dal psovodce najevo, že má další stopu a po dalších několika desítkách metrech našel batoh a bundu, vše taktéž poškozeného z vlakového nádraží.


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
25. června 2024

vytisknout  e-mailem