Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Objasněná série kapesních krádeží

Žena obrážela pražské kavárny a restaurace. Namísto gurmánského zážitku si ale odnášela cizí osobní věci. Prozatímní škoda se pohybuje okolo půl milionu. 

Kriminalisté ze čtvrtého oddělení druhého policejního obvodu se již několik měsíců zabývají rozsáhlou sérií krádeží. Detektivové postupem času zjišťovali, že všechny tyto krádeže měly několik shodných znaků. Všech patnáct krádeží, které mají od března letošního roku doposud zadokumentované, se totiž odehrály buď v některé z pražských kaváren, nebo v restauracích. V průběhu prošetřování pak také přišli na to, že všechny má na svědomí jedna a ta samá žena. Ta si vždy předem vyhlédla svou oběť a poté si přisedla k vedlejšímu stolu. Svou ruku si překryla bundou, aby její nekalé jednání nemohl nikdo zpozorovat, a následně ukradla buď celou kabelku, nebo z ní jen vyndala cenné věci, jako peněženku, mobilní telefon a podobně. Poté, aniž by si něco objednala, z místa odešla.

Důkladným šetřením kriminalisté získali totožnost podezřelé ženy, na kterou si od justičních orgánů obstarali souhlas se zadržením a vyhlásili ji do celostátního pátrání. Netrvalo dlouho, a když se žena dopustila další krádeže, zadrželi jí kriminalisté z prvního policejního obvodu bezprostředně po činu.

Detektivové již sedmadvacetiletou Češku obvinili z trestného činu krádež, za což jí v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na osm let, a to s ohledem na způsobenou škodu, která se pohybuje okolo půl milionu korun. I přes relativně nízký věk už byla žena v minulosti pětkrát odsouzena za krádeže a ve třech případech si svůj trest odpykala za mřížemi. Ani to ji ale zřejmě neodradilo. Není divu, že po letech praxe má zlodějské techniky natolik vypilované, že poškození téměř neměli šanci zaregistrovat, že jim z kabelky mizí cennosti.

Policisté i s ohledem na její minulost a nepoučitelnost podali státnímu zástupci podnět k návrhu na její vzetí do vazby, ten však nebyl akceptován.

Preventisté krajského ředitelství policie hl. m. Prahy v souvislosti s touto problematikou vytvořili projekt, respektive plakáty, kde lidé naleznou, jaké nejrůznější techniky používají kapsáři a jak lze této kriminalitě předcházet. „Poškození, zejména pak ženy si mnohdy myslí, že když si svou kabelku položí vedle sebe na židli a naproti nim sedí další osoba, se kterou konverzují, že se nemůže nic stát. Pachatelé těchto krádeží jsou ale ve většině případech natolik zruční a mazaní, že vyčkají na vhodnou příležitost, například právě na konverzaci oběti a další osoby. V té chvíli se totiž plně nesoustředí na své okolí. Proto doporučuji, aby si ženy dávaly své tašky do míst, kde je ostatním osobám jakkoli omezen a ztížen přístup,“ sdělil preventista pražské policie por. Ladislav Beránek.

Por. Mgr. Iveta Martínková - 12. 8. 2016

vytisknout  e-mailem