Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Objasněná série vloupání

PLZEŇ - VENKOV - Kriminalistům z Územního odboru Plzeň - venkov se podařilo objasnit vloupání do osmi objektů, kdy pachatelé brali hlavně tabákové výrobky. 

Kriminalistům z 2. oddělení obecné kriminality Územního odboru Plzeň – venkov se podařilo úspěšně objasnit sérii osmi vloupání, která započala na podzim roku 2020 a pokračovala až do května letošního roku. K vloupání docházelo na území okresů Plzeň – jih a Plzeň - sever, jeden čin byl spáchán v Karlovarském kraji. Pachatelé se zaměřovali hlavně na benzínové čerpací stanice a ve dvou případech i prodejny v obchodních nákupních centrech a jejich předmětem zájmu byly výhradně tabákové výrobky.

Série vloupání začala na konci října loňského roku, kdy se dostali pachatelé do jednoho z obchodních domů na okraji Plzně. Vnikli do vnitřních prostor prodejny s tabákem, kde odcizili přes tisíc kusů krabiček cigaret. Při krádeži byli vyrušeni ostrahou objektu a pachatel po násilném otevření okna u přilehlé kavárny z obchodního domu utekl. V prosinci loňského roku se pachatelé zaměřili na benzinové čerpací stanice, a to na jižním Plzeňsku, na severním Plzeňsku a na konci roku pachatelé zamířili i do Karlovarského kraje. V únoru se zloději vrátili opět na severní Plzeňsko, kde provedli vloupání do benzínové čerpací stanice a v dubnu si vybrali BČS na okraji Plzně. Posledním skutkem bylo vloupání do prostor tabákové prodejny na jižním Plzeňsku.

         Způsob vloupání byl vždy stejný, kdy pachatelé násilím překonali zajišťovací mechanismus dveří či oken, rozbili skleněnou výplň a přes ni se dostali do objektů, kde odcizili vždy ve velkém množství tabákové výrobky. Celková škoda byla vyčíslena na téměř 730 tisíc korun, kdy přes 500 tisíc činí škoda na odcizených tabákových výrobcích.

Po vyhodnocení zajištěných stop, kamerových záznamů a dalších operativně pátracích prostředků kriminalisté na začátku května letošního roku provedli policejní akci ve spolupráci se zásahovou jednotkou, kdy v jedné obci na severním Plzeňsku provedli domovní prohlídku a prohlídku jiných prostor a pozemků v jednom z objektů, při které byly zajištěny věci, které byly použity při páchání trestné činnosti.

Na základě všech nashromážděných důkazů policejní komisařka předala jednačtyřicetiletému muži usnesení o zahájení trestního stíhání ze spáchání přečinu krádeže dílem dokonaným i ve stádiu pokusu a přečinu poškození cizí věci spáchané ve formě spolupachatelství. Za stejné skutky si převzal usnesení o zahájení trestního stíhání i devatenáctiletý muž, který figuroval u jednoho z vloupání. Oba obvinění muži jsou stíháni na svobodě.

por. Ing. Eva Červenková
8. července 2021

vytisknout  e-mailem