Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Objasněné krádeže na Chomutovsku

CHOMUTOVSKO - Brali udírnu, stavební materiál i svítícího soba; Zaujal je kličkující motocykl; Vloupání do garáže. 

Udírna, různý stavební materiál nebo svítící sob se sáňkami. To jsou věci, které zaujaly tři mladé muže z Mostecka a Středočeského kraje. Ti se měli podle zjištění policistů v závěru loňského roku dopustit několika krádeží v obcích na Chomutovsku.

Během několika dní přijali policisté oznámení o krádežích spáchaných neznámými pachateli ve Strupčicích a Hošnicích. Majitelům rodinného domu někdo odcizil udírnu v hodnotě 16 tisíc korun, obyvatelům jiného domu ve stejné obci zmizela vánoční dekorace soba se sáňkami v hodnotě 5 tisíc. Z vedlejší vesnice pak neznámý pachatel odcizil z parcely u rozestavěného domu různé druhy polystyrenu a několik pytlů stavební malty v celkové hodnotě přesahující 20 tisíc korun.

V návaznosti na přijatá oznámení provedli policisté rozsáhlé operativní šetření, jehož výsledkem bylo ustanovení tří osob, které podle poznatků policistů měly mít se zmíněnými krádežemi co dočinění. Předpoklad policistů potvrdily jednak výslechy těchto osob, ale i další úkony, při kterých se podařilo nalézt a zajistit většinu odcizených věcí. Ty pak policisté vrátili jejich majitelům.

Muže ve věku 20, 23 a 24 let pak vyšetřovatel obvinil z různých trestných činů. Nejstarší z nich je stíhaný pro trestné činy krádeže, porušování domovní svobody, a také maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Podle zjištění policistů kromě majetkové trestné činnosti také řídil vozidlo, přestože měl soudem uložený zákaz této činnosti. Jeho o rok mladší známý byl obviněn z krádeže a porušování domovní svobody. Oběma u soudu vzhledem k jejich předchozímu odsouzení za podobná jednání nyní může hrozit až tříleté odnětí svobody.

O něco nižší trestní sazba (do dvou let) pak hrozí nejmladšímu z trojice, který se měl zúčastnit pouze jedné „akce“, jejímž výsledkem bylo odcizení zmíněného soba z pozemku u domu. S ohledem na nižší hodnotu této věci čelí tento obviněný pouze stíhání pro trestný čin porušování domovní svobody, jehož se měl dopustit neoprávněným vniknutím na cizí pozemek.

Zaujal je kličkující motocykl

Pozornost březenských policistů hlídkujících tuto středu v pozdních večerních hodinách mezi dvěma obcemi v okrese Chomutov vzbudil motocykl značky Babeta. Jeho řidič při jízdě „kličkoval“ z pravého jízdního pruhu ke středu silnice a částečně i do protisměru a zase zpět. Za řidičem na nosiči navíc seděla spolujezdkyně. Policisté tedy motocykl zastavili a provedli kontrolu. Zjistili, že 58letý muž vůbec nemá řidičské oprávnění a navíc byl pod vlivem alkoholu. Výsledky dechových zkoušek atakovaly hranici dvou promile. Muž policistům přiznal, že na babetě si zajel z místa bydliště do vedlejší vesnice do hospody na pivo a panáka. Na zpáteční cestě pak svezl svou kamarádku.

Hlídka muže zadržela a skončil v policejní cele. Další den si převzal sdělení podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Vloupání do garáže

Policisté chomutovského obvodního oddělení se zabývají vloupáním, ke kterému došlo v ulici Beethovenova. Neznámý pachatel tam měl minulý pátek násilím vniknout do jedné z garáží a odcizit pneumatiky, hliníkové disky a další věci. Majitelce tím způsobil škodu vyčíslenou předběžně na téměř 15 tisíc korun. Pachateli v případě dopadení za krádež hrozí až dvouleté odnětí svobody.

por. Mgr. Miroslava Glogovská
tisková mluvčí
Chomutov 11. března 2022

vytisknout  e-mailem