Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Objasněné případy

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU: Policisté objasnili případy loupeží a krádeží. 

     Policistům z oddělení obecné kriminality ve Žďáře nad Sázavou se podařilo objasnit několik loupeží a krádeží, které se staly na území města Žďáru nad Sázavou v období od začátku srpna do 7. září 2010.

     Ze tří loupeží je obviněn teprve patnáctiletý mladistvý ze Žďáru nad Sázavou. Loupeží se dopustil na čtyřech nezletilých chlapcích. Vždy po poškozených požadoval finanční hotovost a cennosti. Když se nedočkal peněz, byli poškození přinuceni ukázat mu obsah kapes, batohů nebo zda nemají nějaké cennosti na krku. Jindy zabraňoval dotyčnému v další chůzi a došlo i k jednomu fyzickému napadení. V jednom případě po oslovení chlapců svíral v ruce železnou tyč. Svým jednáním způsobil škodu ve výši 361 korun.

     Další čtyři případy loupeží a krádeží má na svědomí skupinka pachatelů ve věku od 19 do 21 let. U jejich aktivit asistovalo i jedno dítě mladší 15 let. Všechny loupeže se staly ve Žďáře nad Sázavou 3 v odpoledních i večerních hodinách.

 

     Dne 31. srpna 2010 přistoupila okolo 15. hodiny na ulici Komenského dvojice pachatelů k tudy procházející k 70-ti leté ženě a chtěli se zmocnit její nákupní tašky. Jejich záměr se jim podařil, když po přetahování poškozená paní ztratila rovnováhu a upadla na zem. V tašce se nacházel mobilní telefon, peněženka s finanční hotovostí, nákup a klíče.

 

     Ve čtvrtek 2. září 2010 před 20. hodinou přistoupila čtveřice pachatelů k sedmašedesátiletému muži u restaurace na ulici Brodská. Poškozeného fyzicky napadli. Po pádu na zem ho nepřestali napadat a přitom mu prohledávali kapsy. Zmocnili se mobilního telefonu, finanční hotovosti a dalších věcí.

 

     O dva dny později 4. září 2010 oslovila skupinka na autobusové zastávce na ulici Brodská třiapadesátiletého sedícího muže. Chtěli se dozvědět, kolik je hodin. Při odvedení pozornosti mu odcizili nákupní tašky, které měl položené na lavičce bezprostředně vedle sebe. V jedné z tašek měl muž osobní doklady, peněženku, písemnosti a další drobné věci.

 

     Poslední jejich skutek se stal 6. září 2010. Okolo 1. hodiny se vloupali do kanceláře správce v areálu sportoviště na ulici Komenského. Po rozbití skleněné výplně vnikl nejmladší ze skupiny dovnitř budovy. Venku stojícím zbývajícím pachatelům podával zde uskladněné krabice, které obsahovali lahve s alkoholickými nápoji.

 

     Pachatelé způsobili celkovou škodu 15 000 korun.

 

     Policejní orgán proti nim zahájil trestní stíhání pro zločin loupeže a přečiny krádeže spáchané ve spolupachatelství. Za loupež mohou být potrestáni odnětím svobody na dobu 2 až 10 let. Za majetkovou trestnou činnost jim hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.

 

por. Mgr. Jana Martincová

17. září 2010


 

vytisknout  e-mailem