Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Objasněné případy rychnovského "toxi týmu"

RYCHNOVSKO - V síti kriminalistů uvízlo zatím 6 narkomanů.  

Od začátku roku uvízlo v policejní síti na Rychnovsku postupně 6 nelegálních distributorů či výrobců drog. Všichni z nich jsou sami uživatelé drog, většina z nich je již policii známá. Dva z dodavatelů bílého krystalického prášku, mezi uživateli známého jako perník neboli pervitin, jsou stíhaní vazebně, další dva jsou už ve výkonu trestu odnětí svobody. Kriminalisté obviněnou šestici několik měsíců sledovali a postupně zasahovali podle podobného scénáře. Na různých místech okresu prováděli domovní prohlídky a další úkony, které měly spojitost s jejich trestnou činností. Zajistili předměty potřebné k výrobě pervitinu, léky a injekční stříkačky.

Prodal pervitin za statisíce
První z nich, dvaatřicetiletý muž z Rychnova nad Kněžnou, nejméně od roku 2010 do konce roku 2014 přímo ve městě, ale i na dalších místech okresu a kraje nejméně 9 osobám prodal, jinak jinému opatřil a pro jiného přechovával nejméně 600 dávek pervitinu za více jak 700.000 korun. Dávky uživatelům předával i protislužbou nebo zdarma. Z nezbytných surovin a předmětů, potřebných k výrobě drogy, také sám vařil. Než spadla klec, obviněný muž se „činil“. V březnu 2014 ho spolu s dalšími dvěma členy posádky osobního auta „překvapila“ v Olešnici v Orlických horách kontrola příslušníků mobilního dohledu Celního úřadu pro Královéhradecký kraj. Ti ve voze zn. Škoda Felicia, vracejícího se z „výletu“ v Polské republice, našli v igelitce několik desítek plat tablet, sloužících k výrobě psychotropní látky metamfetaminu. V batohu objevili sušinu rostlinné látky, kovovou drtičku na marihuanu a další předměty. Obviněný muž ale s nelegální výrobou nepřestal ani po sdělení prvního obvinění. Jedna z jeho varen fungovala na podzim roku 2014 v Byzhradci, kde bydlel protislužbou. V červnu 2015 kriminalisté pak kriminalisté při domovní prohlídce tentokrát v Dlouhé Vsi zajistili předměty, sloužící k nedovolené výrobě. V domácích podmínkách za pomocí potřebných chemikálii, laboratorního skla a léků tu muž vyráběl pervitin. Počátkem léta tak dovařil a nyní je stíhaný vazebně. Za zločin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a za přečiny výroby a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a z přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku mu hrozí až desetiletý nepodmíněný trest. Posádce z auta, 28 letému muži a 28 leté ženě hrozí za stejný zločin až pětiletý pobyt za mřížemi.
Mobilní varna
U dalšího z distributorů a vařičů, pětačtyřicetiletého muže bydlícího protislužbou za drogy v podnájmu v Rychnově nad Kněžnou, zajistili kriminalisté varnu v baťohu při jízdě na kole. Muž jim dobrovolně vydal všechny předměty, sloužící k výrobě či aplikaci pervitinu. Nezákonné činnosti se dopouštěl i přesto, že byl rozsudkem Okresního soudu v RK z května 2012 odsouzen pro zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami k podmíněnému trestu odnětí svobody. Přesto svoji "živnost" neopustil a nejméně od začátku roku 2014 do října 2014 v Rychnově nad Kněžnou a okolí drogu v domácích podmínkách vyráběl a nejméně 4 osobám opatřil nejméně 18 dávek. Nyní mu hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi.
Pervitin měnil za spotřební zboží
Padesátiletý muž z Častolovic nejméně od léta 2013 do května 2015 v místě bydliště, ale i v  Kostelci nad Orlicí, Vamberku a na dalších místech okresu i kraje prodal, jinak jinému opatřil a pro jiného přechovával nejméně 33 osobám více než 730 dávek pervitinu. A to  nejen za peníze, ale i protislužbou za nejrůznější artikl - spotřební elektrotechniku, mobilní telefon, oblečení, reprobedny, notebook, LCD TV, kosmetiku, ale i za poštovní známky, marmelády, malé rostliny konopí, palice marihuany nebo odvozy autem.  Touto nezákonnou činností získal více jak 270.000 korun. Při domovní prohlídce u něj kriminalisté zajistili zelenou sušinu, elektronické váhy a další předměty sloužící k užívání a distribuci omamných a psychotropních látek. Obviněný muž je stíhaný vazebně a hrozí mu až desetiletý nepodmíněný trest.
Další nesvatá trojice
Další tři muži (34, 52, 33 let) z Prahy, Opočna a Solnice, z nichž jeden z nich je cizinec, nezávisle na sobě distribuovali či vyráběli pervitin. Dva z nich jsou již ve výkonu trestu odnětí svobody a jeden z nich, 33letý muž ze Solnice, bude znovu stíhaný. Ten totiž byl na jaře 2015 odsouzený za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy nepodmíněně, ale do výkonu trestu odnětí svobody v červnu tohoto roku nenastoupil. Svoji „živnost“ provozoval dál,  a tak u něj 16.7. při zadržení v Solnici kriminalisté zajistili spolu se lžícemi, stříkačkami a dalšími předměty i přes 400 ks tablet nakoupených v Polsku, ze kterých měl v úmyslu vyrobit pervitin. Při domovní prohlídce v jeho bydlišti k zajištěným věcem přibyla ještě varna. Obviněnému muži za zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a za přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi; zbývajícím dvěma pak pětiletý nepodmíněný trest.

por. Mgr. Alena Kacálková
14. září 2015

vytisknout  e-mailem