Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Objasněné vloupání do garáže v Ostravě

MŘ Ostrava - Vrácení odcizených motorek 

V minulých dnech ostravští kriminalisté vykouzlili úsměv na tváři 49letému muži, který má zřejmě velkou lásku k motorkám. V květnu tohoto roku mu totiž neznámí pachatelé násilně vnikli do garáže a odcizili hned tři motorky a větší množství pracovního nářadí, vše se škodou téměř 800.000 korun. Díky spolupráci, přístupu, profesionalitě a doslova mravenčí práci se podařilo majiteli dvě ze tří motorek vrátit, a to i s pracovním nářadím.

Na tísňovou linku 158 operační důstojník na začátku května 2023 přijal oznámení o vloupání do řadové garáže. I přesto, že se pachatelé na místě snažili za sebou doslova zamést a znehodnotit stopy, nebylo jim to nic platné. Případem se hned začali zabývat kriminalisté z Ostravy Vítkovic, kteří shromažďovali důkazy, vyhodnocovali získané informace a operativní činností doslova vytrasovali směr, kde by se mohly odcizené věci nacházet. Spolupráce byla také mezi kolegy z jiných územních odborů. K nalezení první motorky během srpna přispěla „chyba“ řidiče. Ten totiž projížděl Bohumínem na ulici Mlýnská a vjel do zákazu vjezdu, čehož si všimli strážníci městské policie. Reakce řidiče byla okamžitá. Odložil motorku značky HONDA XRV r. 1994 a utekl neznámo kam. Strážníci následně zjistili, že se jedná o motocykl v pátrání, proto předali věc místnímu obvodnímu oddělení.

Pokračovalo pátrání po zbývajících odcizených věcech a možných pachatelích. Kriminalisté postupně rozplétali celý případ a směr je vedl k pachatelům do Rychvaldu na Karvinsku. Klec spadla ke konci září, kdy na základě předchozích souhlasů státních zástupců byly zadrženy tři osoby (dva muži a žena). Při samotném ohledání místa byly v hospodářské budově nalezeny věci pocházející z vloupání do garáže. Policisté zajistili jak motocykl značky JAWA 660 RETRO červené barvy, tak další pracovní nářadí.

Komisař 6. oddělení obecné kriminality Ostrava v souvislosti s případem obvinil dva muže ve věku 36 a 32 let ze spáchání přečinu krádeže. Mladší z mužů byl navíc obviněn z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, a to z důvodu, že měl zákaz řízení. V případě odsouzení jim hrozí až pětileté vězení. Jak se následně při výsleších ukázalo, starší měl celou věc naplánovat, druhý spolupachatel měl poskytnout transportér, který řídil. Poté, co měli vypáčit garáž a překonat několik zámků, vnikli do vnitřních prostor a poté do přistaveného vozidla naložili tři motorky a další hodnotné věci. Hlavní 36letý aktér je v současné době ve výkonu trestu. Dále se objasnily okolnosti také nalezené motorky v Bohumíně. Měl ji řídit muž, který s vloupáním neměl nic společného a motorku koupil za 10.000 korun od muže, který měl za úkol ji prodat. Kriminalisté se případem stále zabývají, prověřuji další dvě osoby (muže a ženu), které by mohly mít s případem co dočinění. Dále bylo zjištěno, že třetí motorka, která do současné doby nebyla nalezena, měla být prodána do zahraničí. Po této samozřejmě dál pátráme.

Slova majitele motorek: „Opravdu bych chtěl tímto policistům poděkovat. Nedoufal jsem, že mi vůbec něco najdou a vrátí. I přesto, že mi jeden ze tří mazlíků chybí, jsem neskutečně šťastný a z celého srdce děkuji, vážím si jejich práce.“

30. října 2023

por. Bc. Eva Michalíková

vytisknout  e-mailem