Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Objasnění případu padělaných bankovek

Tisková konference k objasnění případu padělaných bankovek. 

Dne 22. 2. 2012 bylo zahájeno trestní stíhání 4 pachatelů ve věku od 17 do 20 let z Olomoucka pro zločin padělání a pozměnění peněz dle § 233 odst. 2 trestního zákoníku. Tomuto předcházela náročná a pečlivá práce detektivů odboru hospodářské kriminality. Šetřením zjistili, že tři muži a jedna žena v pronajatém bytě v Olomouci za využití výpočetní techniky padělali bankovky v nominální hodnotě 1000 Kč a tyto následně udávali jako pravé.

Na základě operativního rozpracování byli v odpoledních a večerních hodinách dne 21. 2. 2012 tito pachatelé zadrženi. U jednoho ze zadržených bylo nalezeno 207 kusů padělaných bankovek v nominální hodnotě 1000 Kč a plynová pistole. Jednalo se o zdařilé padělky. Obvinění napodobili i některé ochranné prvky, jako je ochranný kovový proužek a iridiscentní pás. Papír před tiskem byl jedním z pachatelů upravován tak, aby budil dojem opotřebení. Falešné bankovky byly udány doposud minimálně ve 4 případech a není vyloučeno, že další se mohou objevit později. I v tomto případě se jednalo o kvalitní padělky, které byly většinou odhaleny až v bankách, kam byly zaslány jako součást tržeb.

V rámci tří domovních prohlídek, které byly provedeny u podezřelých na základě příkazu Okresního soudu v Olomouci, byly nalezeny, zadokumentovány a zajištěny jednostranné tisky bankovek nominální hodnoty 200 Kč. Dále byla zajištěna výpočetní technika, inkoustové tonery a další prostředky potřebné k výrobě falešných bankovek. Policejní orgán podal podnět státnímu zástupci na vzetí jednoho z obviněných do vazby. Tento návrh však nebyl akceptován a státní zástupce dal příkaz k propuštění.
 
Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě. V případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody až 8 let, u osoby mladistvé trest poloviční. Dva z pachatelů jsou studenti, jeden OSVČ a jeden nezaměstnaný. Dosavadním šetřením bylo zjištěno, že motivem jejich jednání bylo zajistit si finanční prostředky na alkohol a pro další osobní potřebu.
 
 
mjr. Mgr. Marta Vlachová
2. března 2012
Odkazy do noveho okna

Padělané bankovky

Padělané bankovky 

Detailní náhled

Padělané bankovky

Padělané bankovky 

Detailní náhled

Tisková konference

Tisková konference 

Detailní náhled

Tisková konference

Tisková konference 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem