Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Objasnění případu vraždy seniora

Tisková konference k objasnění vraždy v Prostějově. 

V pátek 2. března 2012 mezi 12:00 a 14:30 hodin v jednom bytě, v činžovním domě v Prostějově na ulici Okružní napadl, v té době, neznámý pachatel dvaaosmdesátiletého majitele. Napadením mu způsobil zranění neslučitelná se životem.

Na tísňovou linku 112 telefonoval nájemník domu, že z bytu důchodce slyšel volání o pomoc. Na místo vyjela výjezdová skupina HZS, která byt otevřela a v něm nalezla zemřelého důchodce.

Kriminalisté krajského ředitelství následně za pomoci svědků sestavili portrét podezřelého muže. Dále policisté ÚO Prostějov společně s kriminalisty a strážníky MP Prostějov provedli prověrku osob, které se odpovídaly popisu hledaného. V následujících dnech jsme požádali sdělovací prostředky a širokou veřejnost o spolupráci při pátrání po podezřelé osobě. Na pátrání po pachateli se podíleli takřka všichni policisté z ÚO Prostějov a tým policistů a kriminalistů z krajského ředitelství policie. 
 
Ve čtvrtek 8. března 2012 ve večerních hodinách byl prostřednictvím zástupců medií v Prostějově získán konkrétní poznatek k osobě pachatele. Tento poznatek rozpracovali policisté Odboru OK KŘP Olomouc. Po vyhodnocení informací byly zadrženy dvě podezřelé osoby.  Jednalo se o dva muže, kteří po výslechu a na základě zjištěných skutečností byli v sobotu 10. 3. 2012 obviněni z těchto trestných činů:

Ze zvlášť závažného zločinu vraždy dle §140 odst.1, odst.3, písm.j) trestního zákoníku č. 40/2009Sb.  a přečinu porušování domovní svobody dle §178 odst.1, odst.3 trestního zákoníku č. 40/2009Sb., spáchaného formou spolupachatelství byl obviněn jednapadesátiletý muž. Za uvedené činy mu hrozí trest odnětí svobody od 15 do 20 let nebo trest výjimečný.

Dále byl obviněn šestatřicetiletý muž a to ze zvlášť závažného zločinu loupež dle §173 odst.1 trestního zákoníku č. 40/2009Sb. a přečinu porušování domovní svobody dle § 178 odst.1. odst.3 trestního zákoníku č. 40/2009Sb., spáchaného formou spolupachatelství. Za uvedené činy mu hrozí až 10 let odnětí svobody.

Pachatelé se chtěli zmocnit finančních prostředků, které by užili pro svoji potřebu. Oba muži již byli v minulosti policií stíháni. Jednapadesátiletý muž byl stíhán zejména pro majetkovou a hospodářskou trestnou činnost a druhý pro přečin opilství.

V sobotu 10. 3. 2012 podali policisté státnímu zástupci návrh na vzetí obou mužů z Prostějovska do vazby. Ten byl akceptován. Od neděle jsou oba stíhání vazebně.

Všem, spoluobčanům i médiím, kteří se na rychlém objasnění vraždy podíleli, děkujeme.

V roce 2010 kriminalisté v kraji šetřili 13 vražd, jedna měla motiv loupežný, v 9 případech se jednalo o osobní vztahy a 3 spadají do statistiky ostatní.
V roce 2011 se v kraji stalo 6 vražd, kdy 4 měly podtext osobní vztah a dvě spadaly do oblasti ostatní.
 

13.3.2012

mjr. Mgr. Marta Vlachová

 

 

vytisknout  e-mailem