Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Objasnění série vloupání do panelových domů

TŘEBÍČSKO: Pachatel se zaměřil na krádeže jízdních kol 

Policistům se podařilo dopadnout pachatele, který se v Třebíči dopustil série krádeží v panelových domech. Během jediné noci se v osmi domech vloupal do místností koláren, kočárkáren nebo sklepních kójí, zaměřil se zejména na krádeže jízdních kol. Pachatelem je čtyřiadvacetiletý muž z Ostravska, jedná se o opakovaně soudně trestaného recidivistu. Kromě osmi vloupání v Třebíči se dopustil ještě další majetkové trestné činnosti na Ostravsku. Při krádežích způsobil celkovou škodu necelých 140 tisíc korun. Podezřelého muže policisté dopadli a zadrželi v Ostravě. Policejní komisař zahájil na základě shromážděných důkazů trestní stíhání čtyřiadvacetiletého muže, který byl obviněn ze spáchání přečinu krádeže, přečinu porušování domovní svobody a přečinu poškození cizí věci. Vzhledem k tomu, že vzniklo důvodné podezření, že bude obviněný muž v páchání trestné činnosti pokračovat, byl na něho podán návrh na vzetí do vazby.
 
K sérii vloupání, ze spáchání kterých je muž obviněn, došlo v Třebíči v noci z pátku 28. února na sobotu. „Během noci se pachatel vloupal do osmi panelových domů na ulicích Družstevní, Obránců míru, Spojenců, M. Majerové a Hartmannova. Odcizil celkem osm jízdních kol a způsobil celkovou škodu téměř osmdesát tisíc korun,“ řekl npor. Mgr. Martin Husa, vedoucí Obvodního oddělení Třebíč.
V pěti panelových domech se po vypáčení dveří vloupal do uzamčených místností koláren nebo kočárkáren. Ve třech panelových domech se pachatel kromě místnosti kočárkárny zaměřil ještě na sklepní kóje, z nichž v jednom vykradl tři sklepní kóje, ze kterých si odnesl kolečkové brusle, snowboard, pár snowboardových bot a batoh s rybářskými potřebami, většinu z odcizených věcí muž poté ale na různých místech v domě nebo v jeho okolí zanechal, následně byly nalezeny a převzali si je zpět jejich majitelé, v druhém domě poškodil zámek dveří také u tří sklepních kójí, nic z nich neodcizil, a ve třetím domě se opět vloupal do tří sklepních kójí a z jedné z nich odcizil jízdní kolo. Po sérii krádeží na Třebíčsku se pachatel vrátil do Ostravy, kde se v průběhu března vloupal do kolárny a sklepů dalších tří domů a odcizil šest jízdních kol. Následně policisté muže dopadli a po obvinění ze spáchání tří trestných činů putoval do vazební věznice.
„Odcizená jízdní kola pachatel prodával a peníze používal pro svoji potřebu, několik kol se kriminalistům podařilo vypátrat a zajistit,“ dodal npor. Martin Husa s tím, že následně budou kola předána zpět jejich majitelům.
Sérii krádeží spáchanou v Třebíči předali policisté ke společnému trestnímu řízení ostravským kriminalistům, kteří případ dále vyšetřují.
 
Pachateli hrozí za spáchanou trestnou činnost trest odnětí svobody až na pět let.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
2. dubna 2014  

vytisknout  e-mailem