Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Objasnění vraždy v Karviné

Ms kraj: Kriminalisté objasnili vraždu, jejíž obětí se stala bezbranná seniorka. 

Krajští kriminalisté obvinili muže, který měl usmrtit starou paní. Kvůli penězům, které obratem utratil za taxi, alkohol a za sexuální služby.

Druhý únorový víkend bylo oznámeno, že z bytu v domu v Karviné nevychází 83letá paní. Byla nalezena bez známek života. Soudní pitvou bylo zjištěno, že na její smrti se mohla podílet cizí osoba. Případ si převzali a prověřování pro trestný čin vraždy vedli krajští kriminalisté specializující se na násilnou trestnou činnost.

Tento případ byl odlišný těm, kdy dochází k roztržce mezi známými či příbuznými, útok je v afektu a okamžitě oznámen. Kriminalisté zde začali pracovat s určitým časovým odstupem od skutku, nebyl zřejmý motiv činu. Jejich činnost však od samotného počátku nabrala vysoké obrátky. Policisté vytěžili několik set osob. Jednalo se o samotné obyvatele domu, ale také pečovatele, kteří za klienty docházeli, dále všechny, kteří nájemníky navštěvují anebo k nim mají vztah. V hledáčku se ocitly i osoby, které byly v minulosti v křížku se zákonem. Prověřovaných verzí bylo několik, motiv mohl být finanční, vztahový či jakýkoliv jiný. A podezřelým mohl být v podstatě kdokoliv, a to včetně osob náhodně do domu příchozích nebo tipař. Kriminalisté současně shromažďovali veškeré další informace, které mohly s případem souviset. Stěžejní pro jejich práci byly rovněž výsledky zkoumání specialistů z odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství, kteří vyhodnocovali stopy zajištěné při ohledání místa činu. Jednalo se například o obor kriminalistika, odvětví biologie a genetiky.

Kriminalisté vyhodnocovali standardními metodami a postupy vskutku každou jednu získanou a jištěnou informaci. Postupně se jim díky precizní a profesionální práci podařilo z mnoha střípků složit imaginární puzzle, jehož výsledkem bylo jméno 34letého muže z Karviné. Podezřelého zadržela 22. května 2024 zásahová jednotka a krajští kriminalisté ho obvinili ze zvlášť závažného zločinu vraždy a přečinu porušování domovní svobody.

K jednání obviněného toliko, že do domu docházel za jednou z obyvatelek. Ocitl se ve finanční tísni. Posilněn alkoholem měl v inkriminovaný den zazvonit u dalšího bytu. Otevřela 83letá seniorka. Obviněný měl, využívaje fyzické převahy, v podstatě bezbrannou paní napadnout. Útok vedený zejména do oblasti hlavy gradoval. Poškozená utrpěla zranění, kterým na místě podlehla. Muž měl byt prohledat, odcizit několik tisíc korun, šperky a z místa odejít. Peníze měl utratit za nákup alkoholu, za taxi a za sexuální služby. 

Obviněný se pod tíhou důkazů doznal, svého jednání lituje. V minulosti byl opakovaně odsouzen, poslední bylo podmínečné odsouzení pro trestný čin ublížení na zdraví na zkušební dobu do poloviny roku 2025. Za aktuálně popisovanou vraždu mu hrozí trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest, důvodem je spáchání skutku v úmyslu získání majetkového prospěchu.  Na základě podnětu kriminalistů a návrhu státního zástupce rozhodl soudce o vzetí obviněného do vazby.

V letošním roce se krajští kriminalisté zabývali třemi trestnými činy vražd (včetně výše uvedené), z toho se ve dvou případech jednalo o pokusy.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 4. června 2024

vytisknout  e-mailem