Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Objasnění závažného případu úmrtí malého dítěte

KRAJ VYSOČINA: Muž způsobil chlapci těžké zranění, kterému dítě podlehlo 

Kriminalisté objasnili závažný případ úmrtí malého dítěte, ke kterému došlo o uplynulém víkendu na Třebíčsku. Na základě precizního prověřování zjistili, že chlapci kojeneckého věku způsobil těžké zranění přítel jeho matky, dítě na následky zranění zemřelo. Kriminalisté zahájili trestní stíhání sedmadvacetiletého muže, který byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu. Na podaný návrh byl muž vzat do vazby.
 
V neděli 28. června vyjeli policisté Územního odboru Třebíč před půl jedenáctou dopoledne do bytu, kde bylo dle oznámení přijatého na tísňové lince 158 velmi malé dítě v bezvědomí, na místě již zasahovala zdravotnická záchranná služba. Chlapec přes maximální a vytrvalou snahu zdravotníků zemřel.
Policisté ihned zahájili prověřování a začali zjišťovat všechny okolnosti úmrtí dítěte. Chlapce měl v té době v péči přítel jeho matky, který odmítal jakékoli násilí vůči chlapci. Dechová zkouška stejně jako test na zjištění ovlivnění návykovou látkou byl u muže negativní. Policisté místo důkladně ohledali a provedli rozsáhlé šetření. Zjistili podezření, že dítě mohlo zemřít v důsledku jednání jiné osoby. Na místo byl povolán soudní lékař a byla nařízena soudní pitva, která podezření na spáchání násilného trestného činu na dítěti potvrdila. Případ ještě v neděli převzali kriminalisté odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
Jako osobu důvodně podezřelou ze spáchání závažného trestného činu zadrželi kriminalisté sedmadvacetiletého muže z Třebíčska, který měl dítě v době nepřítomnosti jeho matky v péči. Muž byl umístěn do policejní cely. Kriminalisté intenzivně pokračovali v prověřování, shromažďování a vyhodnocování všech poznatků, informací, důkazů a zjištěných skutečností.
Na základě shromážděných důkazů následně vrchní komisař zahájil trestní stíhání sedmadvacetiletého muže. „Muž byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu těžkého ublížení na zdraví spáchaného na dítěti mladším patnácti let s následkem smrti,“ řekl kpt. Mgr. Zdeněk Maloušek, vrchní komisař odboru obecné kriminality. Obviněný muž se ke spáchání činu doznal. V minulosti již byl soudně trestán pro násilnou trestnou činnost, v září loňského roku byl muži uložen podmíněný trest odnětí svobody se zkušební dobou dvou let.
 
Sedmadvacetiletý muž je obviněn z toho, že v neděli 28. června v dopoledních hodinách v bytě vyndal z dětské postýlky chlapce, který v tu chvíli plakal, a opakovaně s ním prudce zatřásl s cílem dítě přimět, aby se utišilo. Vzhledem ke kojeneckému věku chlapce si muž musel být vědom rizika, že toto jednání může způsobit vážnou újmu na zdraví dítěte. Chlapci muž skutečně způsobil těžká zranění, kterým dítě následně podlehlo.
 
Policejní komisař podal státnímu zastupitelství podnět k podání návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Soud rozhodl o vzetí muže do vazby a poté ho policisté eskortovali do věznice.
 
Závažný případ kriminalisté odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina dále vyšetřují.
 
Za spáchaný zvlášť závažný zločin hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody na osm až šestnáct let.
   
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
1. července 2015

vytisknout  e-mailem