Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Objasnění zpronevěry se škodou přesahující 42 milionů korun

KRAJ – Krajská kriminálka rozklíčovala zvlášť závažný zločin. 

Velký kus práce mají za sebou kriminalisté odboru hospodářské kriminality SKPV Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje. V uplynulých měsících rozplétali zvlášť závažný zločin zpronevěry se škodou přesahující 42 milionů korun, kde je poškozeným účastníkem zahraniční společnost. Ta dle uzavřených smluv dodávala osivo jedné obchodní společnosti z Náchodska za účelem distribuce koncovým zákazníkům. Kriminalisté zjistili, že firma z Náchodska však zahraničnímu dodavateli nepřiznávala zhruba od roku 2014 do roku 2018 veškeré tržby a s částí tržeb měla česká firma nakládat jako s vlastními a použít je pro svou potřebu. V součtu pak zahraničnímu dodavateli vznikla škoda přesahující částku 42 milionů korun. 

V uplynulých dnech kriminalisté odboru hospodářské kriminality SKPV Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje obvinili ze zpronevěry právnickou osobu i jejího jednatele. Jednateli v případě uznání viny hrozí trest ve výši až deseti let odnětí svobody. U právnické osoby rozhodne v případě uznání viny o formě trestu soud. 

Včasným jednáním našich kriminalistů se v rámci prováděných úkonů podařilo zajistit se souhlasem státního zástupce část majetku, zejména nemovitostí a peněžních prostředků ve vlastnictví jednatele. Do současné doby se podařilo jako náhradní hodnotu za výnos z trestné činnosti zajistit majetek v celkové hodnotě téměř 41 milionů korun. Zajištěné hodnoty by měly být v případě uznání viny následně použity pro nápravu škody způsobené touto trestnou činností.

por. Ing. Magdaléna Vlčková, MBA
6. září 2019

vytisknout  e-mailem