Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Objasněno 140 případů

Kriminalisté zadrželi dvojici „nenechavců“ podezřelou z krádeží za téměř čtyři miliony korun. 

V minulých dnech kriminalisté čtvrtého policejního obvodu úspěšně objasnili 140 případů rozsáhlé majetkové trestné činnosti spočívající v krádežích automobilů, vloupávání se do domů, firem, vozidel a úložných beden na tisk. Tohoto jednání se zadržení muži dopouštěli od poloviny loňského roku až do srpna letošního roku. Konkrétně z této činnosti kriminalisté obvinili dva sedmatřicetileté muže, kteří prováděli zmiňované krádeže vloupáním převážně v obvodech čtvrté a desáté pražské městské části. Přibližně ve čtyřiceti případech se dvojice vloupala do beden u novinových stánků, ve kterých byly uloženy tiskoviny pro další prodej. Odcizené noviny následně prodávali jinému majiteli novinového stánku za poloviční cenu. Proto kriminalisté zahájili trestní stíhání i s šestatřicetiletým mužem, který kradené tiskoviny kupoval, pro podezření ze spáchání trestného činu podílnictví, za který v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na pět let.
 
V dalších několika případech se jeden z dvojice vloupával do zaparkovaných vozidel, z nichž kradl například elektroniku nebo nářadí. V jednom případě při vloupání odcizil klíče od vozidla Mercedes, které následně odcizil celé. Celkově se oba muži, a to buď ve spolupachatelství, nebo i jednotlivě, dopustili oněch zmiňovaných 140ti případů se škodou téměř čtyři miliony korun.
 
Oba muži skončili na podnět kriminalistů ve vazbě a jsou podezřelí ze spáchání trestných činů porušování domovní svobody, krádeže, podílnictví a poškození cizí věci. Jelikož tímto jednáním způsobili značnou škodu, hrozí jim v případě odsouzení trest odnětí svobody až na osm let. Kriminalisté zároveň nemohou vyloučit, že má dvojice na svědomí i další případy krádeží. Proto prosí veřejnost, aby se v případě, že od nich kupovali kradené věci, ozvali na linku 158.
 
V souvislosti s těmito případy kriminalisté obvinili i další dva muže, protože od nich kradené zboží kupovali, ač věděli, že pochází z trestné činnosti. Ti jsou nyní podezřelí z trestného činu podílnictví, za který hrozí trest odnětí svobody až na pět let.
 
por. Bc. Jan Daněk – 24. 10. 2013

vytisknout  e-mailem