Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Objasnili patnáct let starý podvod

Jihočeští kriminalisté objasnili podvod při rekonstrukci lázeňského domu za dvacet milionů korun.  

Inženýr architektury z Táborska si svojí nenechavostí přivodil trestní stíhání. Tak by se dal zkráceně popsat velmi zajímavý a neobvyklý případ, který kriminalisté, specialisté jihočeské policie na závažné hospodářské trestné činy úspěšně rozpletli i po patnácti letech.


kolonáda
Pro kriminalisty případ začal trestním oznámením majitele Kladenské firmy. Oznámil, že podezřívá architekta z Táborska (muž 56 let) z podvodu ve výši bezmála 20 milionů korun. Touto částkou se měl obohatit na úkor zmíněné Kladenské firmy a to v časovém úseku patnácti let.


A jak podvod praskl? „Nenasytný“ architekt totiž podal insolvenční návrh na tuto firmu, a to pro neuhrazení faktur za zhruba 2 miliony korun. Majitel firmy pak k vlastnímu překvapení zjistil, že obviněný architekt, který často pro společnost pracoval, postupně fakturoval od roku 1998 provedení stavebních či spíše opravárenských a údržbových prací výstavního domu na kolonádě ve Františkových Lázních. Dům skutečně společnost vlastní a spravuje jej nájemce. Na domě však podle vyšetřování kriminalistů žádné práce nikdy neprovedl. Dům si rekonstruoval na své náklady nájemce.


„Vypečený“ architekt tak zneužil svých znalostí chodu firmy a z této postupně smyšlenými fakturami vytáhl dvacet milionů korun, které použil pro svoji potřebu. Až v okamžiku, kdy se domáhal uhrazení faktur za dva miliony korun, provedl majitel společnosti audit těchto podezřelých zakázek a zjistil podvod za dvě desítky milionů korun.


Kriminalisté architekta z Táborska v těchto dnech obvinili ze zločinu podvodu. V případě odsouzení by mohl obviněnému muži hrozit trest odnětí svobody ve výši až deseti let.
 

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

29. května 2013

 

vytisknout  e-mailem