Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Objevili pěstírnu s mimořádnými rostlinkami

České Budějovice - Kriminalisté odhalili na Hlubocku pěstírnu s mimořádně kvalitními a také nebezpečnými rostlinami konopí, pěstitele zadrželi.  

Budějovičtí kriminalisté velmi nemile překvapili v minulých dnech v domku na Hlubocku pěstitele konopí. Nutno říci, že šlo o pěstitele drogy mimořádné kvality. Také jeho způsob sušení rostlinek byl neotřelý, připomínal spíše výjevy z prádelny.


Pěstírna III
Ale popořadě. Kriminalisté získali informace o podezřelém muži, který má mít v pronajatém domě někde v Hluboké nad Vltavou nebo okolí, dobře zavedenou pěstírnu a výrobnu marihuany. Policisty tlačil čas, další informace hovořila o „sklizni“ za několik dnů. Čas byl neúprosný, dům kriminalisté objevili, zjistili i základní informace o této protiprávní činnosti a požádali soudkyni o souhlas s provedením domovní prohlídky. Vše klaplo. Při domovní prohlídce se v suterénu nenápadného rodinného domu „zjevila“ velmi dobře technicky vybavená pěstírna. Do sklizně a transportu drogy zbývaly odhadem dva až tři dny. Sklízeli však policisté a to zhruba 220 rostlin konopí. Kriminalisty překvapilo kvalitní hnojivo i technologie pěstírny. Na místě zadržený pachatel (25 let z Prahy) jako vystudovaný technik vložil do své pěstírny všechny své znalosti. Rostlinky vzrůstem nevelké, však velikostí palic i „kvalitou“, respektive obsahem THC, překvapily také policejní vědce v kriminalistické laboratoři odboru OKTE.


Policejní chemička Mgr. Lenka B., která se zajištěnými vzorky pracovala a hodnotila je, uvedla: „Zajištěné palice rostlin obsahovaly v průměru 22,0 % účinné látky delta-9-tetrahydrokannabinolu. S takovouto kvalitou se v jižních Čechách zas tak často nesetkáváme. Běžně se množství účinné látky pohybuje kolem 4,0 %. Jedná se tedy o velice kvalitní odrůdu konopí, kterou lze vypěstovat jen díky speciálním podmínkám v indoorových pěstírnách. Studiemi je prokázáno, že takto kvalitní konopí uživateli spíše uškodí, než aby mu navodilo požadované účinky.“


Kriminalisté zajistili rostliny v květináčích i sušené na prádelních věšácích a také vše co bylo zadrženým mužem použito k páchání této trestné činnosti. Zadrženého pachatele pak vyšetřovatel obvinil ze spáchání zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy a také z nedovoleného pěstování rostlin obsahujících omamnou a psychotropní látku. V případě, že by byl muž odsouzen, hrozil by mu trest odnětí svobody ve výši až deseti let. Muž je vyšetřován na svobodě, s kriminalisty spolupracuje.

mjr. Mgr. Bc. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

10. září 2015

 

Odkazy do noveho okna

Pěstírna I

Pěstírna I 

Detailní náhled

Pěstírna II

Pěstírna II 

Detailní náhled

Pěstírna III

Pěstírna III 

Detailní náhled

Pěstírna IV

Pěstírna IV 

Detailní náhled

Pěstírna V

Pěstírna V 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem