Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Obviněn z vraždy

Ostrava: Policisté na případu i nadále pracují.  

Policisté obvinili mladíka, který má na svědomí smrt muže z Ostravy-Hrabůvky. Práce policistů však v žádném případě nekončí, musí vyhodnotit a prověřit ještě mnoho informací.
 
Oznámení o nálezu mrtvého muže přijali policisté ve čtvrtek kolem 19. hodiny. Vzhledem k závažnosti zjištěných informací, které jednoznačně nasvědčovaly k podezření z vraždy, si případ převzali krajští kriminalisté. Společně s kolegy z městského ředitelství policie Ostrava nepodcenili žádnou skutečnost, od počátku pracovali s precizností jim vlastní. Mezi prvořadé úkoly patřilo samozřejmě zajištění místa činu, jeho ohledání a zajištění maximálního množství stop. Kriminalisté okamžitě začali se zjišťováním informací od občanů s cílem zjistit, kdo muže usmrtil.
 
Policisté oslovili desítky lidí, u kterých byl předpoklad, že by mohly k činu, nebo pachateli, poskytnout jakoukoli informaci. Kriminalisté neměli při pátrání po pachateli zrovna jednoduchou práci. Zavražděný se totiž stýkal s osobami, které se nezdržují na jedné adrese a případné uvedené adresy jsou pouze fiktivní. Do pátrání po všech osobách, které viděly zavražděného naposledy, bylo proto zapojeno maximum policistů. Ti se rozjeli do různých stran a na nespočet míst s cílem zjistit, kde se v současné době nacházejí. Další policisté intenzivně vyhodnocovali získané informace a ty je pomalu, ale jistě, začaly směřovat k jistému mladíkovi.
 
Policisté informovali o případu veřejnost a požádali ji o spolupráci při zjišťování jakýchkoli informací k případu. Kriminalisté mi potvrdili, že přijali nejeden poznatek. Všechny informace důkladně prověřili, a přestože žádný je nedovedl k pachateli, děkujeme za ně. Ceníme si velmi spolupráce s veřejností. Poděkování patří samozřejmě i sdělovacím prostředkům, kteří žádost o spolupráci zveřejnili.
 
Jak je výše napsáno, kriminalisté díky brilantní práci již měli podezření, kdo mohl muže zavraždit. Pátrání jim ale stále komplikovaly desítky různých informací o jeho pohybu a pobytu, které intenzivně prověřovali. Muž ale – možná pod tíhou svědomí – přišel sám včera, v pátek odpoledne, na jedno ostravské obvodní oddělení s tím, že ho asi budou policisté hledat…
 
Kriminalisté mladíka (ročník 1987 z Ostravy) zadrželi. Následovaly standardní úkony trestního řízení, které vyústily v jeho obvinění z trestného činu vraždy. Stalo se tak včera v pozdních večerních hodinách. Nyní je obviněný v policejní cele. Hrozí mu trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest. Policisté podali státnímu zástupci podnět k jeho vzetí do vazby. Pro doplnění, oběť a pachatel se znali. Motivem mohly být osobní neshody – jedná se o jednu z pravděpodobných verzí.
 
 
Policisté mají před sebou ještě velký kus práce. Musí prověřit například informace od obviněného a dalších osob. V této souvislosti pracují rovněž s předběžnými výsledky pitvy, které by mohly již získané poznatky potvrdit, nebo naopak vyvrátit. V současné době proto není z taktického důvodu možné upřesnit, jak a kdy přesně byl muž zavražděn. Důležitou součástí vyšetřování je také práce s výsledky zadaných expertiz. Policisté zajistili na místě činu stopy, které vyhodnocují pracovníci odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství. Nejedná se samozřejmě o práci na jeden den, ale spíše týdny. Specialisté tak budou vyhotovovat například biologickou expertizu.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
23. 4. 2011
 
 
 
 
 
--------------------------             původní zpráva z 22. dubna 2011 -----------------------------------
 
Vražda v Ostravě
Policisté intenzivně pátrají po pachateli
 
Včera kolem deváté hodiny večerní přijali policisté oznámení o nálezu mrtvého muže (ročník 1953) v bytě v Ostravě-Hrabůvce. V této chvíli policisté intenzivně pátrají po pachateli, který je podezřelý z vraždy.
 
 
Když se podíváme na sled událostí, ihned po oznámení vyjeli na místo policisté městského ředitelství policie Ostrava. Policisté zajistili místo činu a začali s prověřováním informací. Na základě zjištěných skutečností, zejména pak, že muž zemřel s největší pravděpodobností na následky zranění způsobeného cizí osobou, byli na místo vysláni také policisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Takzvaný krajský výjezd si případ převzal.
 
Kriminalisté ohledali místo činu a začali neprodleně se zjišťováním všech informací, které by je mohly nasměrovat k pachateli. I přes intenzivní pátrání a prověřování zjištěných a získaných informací týkajících se případu nezadrželi do této chvíle žádnou osobu
 
Kriminalisté uvítají jakékoli informace k události z dnešní noci. Občané je mohou volat na bezplatnou policejní linku 158. Není samozřejmě vyloučeno, že oslovíme veřejnost se žádostí o případnou další spolupráci. O této skutečnosti a samozřejmě o vývoji v prověřování týkající se předmětného trestného činu Vás budeme průběžně informovat.
 
Pro doplnění ještě, že byla nařízena soudní pitva, která by měla odpovědět mimo jiné na otázku příčiny úmrtí.
 
                 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská         
22. 4. 2011
                       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem