Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Obviněn ze znásilnění nezletilých

Ms kraj: Šest případů od roku 2007 do současné dobyve Frýdku-Místku a Českém Těšíně. 

Krajští kriminalisté specializující se na vyšetřování závažné mravnostní trestné činnosti obvinili 30letého muže z Českého Těšína ze zvlášť závažného zločinu znásilnění. Muž se měl od roku 2007 do současné doby dopustit několika skutků, včetně pokusů o ně, ve Frýdku-Místku a Českém Těšíně. Oběťmi byly nezletilé dívky. Policisté vynakládali od samotného počátku maximální úsilí k dopadení pachatele, což se jim nyní podařilo.
 
Případ je obzvláště citlivý. Respektujme prosím, že nelze s ohledem na oběti, které si již tak prožily své, sdělit větší kvantum informací.
 
V říjnu roku 2008 jsme se obrátili na veřejnost s informací, že tehdy ještě jako severomoravská policie pátráme po pachateli mravnostní trestné činnosti. Jednalo se o tři případy z Frýdecko-Místecka (od podzimu roku 2007 do ledna 2008) a dva případy z Českého Těšína (březen a červen roku 2008). Tehdy si neznámý pachatel vyhlédl nezletilé dívky. Kontaktoval je v prostorách panelových domů, kde bydlí, nebo se dokonce dostal pod různou záminkou přímo do bytu. Dívky poté osahával je a nutil k různým sexuálním praktikám. V některých případech se jednalo o pokus, neboť dívky začaly například křičet a muž odešel.
 
Sestavení a práce týmu kriminalistů
 
Kriminalisté začali ihned po oznámení prvního případu intenzivně pátrat po pachateli uvedeného závažného jednání. Byl sestaven tým specialistů, ve kterém nechyběli policisté specializující se právě na práci s nezletilými oběťmi trestných činů, analytici a další. Jednalo se o policisty z krajského ředitelství, ale také kolegy z územního odboru Frýdek-Místek a Karviná. Policisté vynaložili k získávání a prověřování informací maximální, 24hodinové úsilí jak v terénu, tak v kancelářích. Oslovili množství osob, které mohly mít ke skutkům jakékoli informace. Vytipovali a prověřili samozřejmě i okruh možných podezřelých osob. Činnost celého týmu byla spojena také s oslovením různých odborníků, například psychologů, psychiatrů či sexuologů.
 
Policisté zjišťovali a analyzovali každou informaci. Těch však bylo velmi málo, kriminalisté se neměli zpočátku opravdu čeho chytiti. Proč? S dívkami sice pracovali policisté specializující se na práci s nezletilými oběťmi trestných činů, ale útoky pachatele byly z hlediska času velmi krátké. Navíc, vybíral si nezletilé dívky z prostředí téměř naprosto anonymního, jednalo se o rozsáhlá sídliště. Informací k jakékoli podezřelé osobě tak bylo poskromnu.
Kriminalisté se ale nevzdávali a i přes čas, který ubíhal od jednotlivých útoků, se každému případu neustále věnovali. Každopádně je možné konstatovat, že z prvotně analyzovaných informací kriminalisté dovodili, že mezi případy je určitá souvislost.
 
Když se vrátíme ještě do roku 2008, je nutné podotknout, že policisté učinili i maximální opatření z hlediska prevence. Součástí zpráv vydávaných policisty k případům bylo množství preventivních rad, jak zajistit bezpečí pro děti a jak se mají děti v případě ohrožení chovat. Samozřejmostí bylo i kontaktování různých subjektů a organizací a upozornění na tuto skutečnost. Prostřednictvím médií byla oslovena veřejnost a požádána o spolupráci. Kriminalisté každý podnět od občanů, kteří následně na výzvu reagovali, řádně prověřili. Přestože lidé nesdělili policistům žádnou informaci vedoucí k dopadení pachatele, velmi si ceníme jejich ochoty. Poděkování samozřejmě patří i všem redaktorům, kteří na naši výzvu reagovali a zveřejnili ji.
 
Zadržení a obvinění muže
V pátek 22. 3. došlo k obdobnému případu opět, konkrétně v Českém Těšíně. Pachatel oslovil nezletilou dívku a pod záminkou, že si musí zajít na WC, vnikl do bytu. Scénář nebyl o mnoho odlišný od přechozích případů, pachatel se snažil dívku osahávat. Svůj pokus ale nedokončil, neboť ho vyrušil příchod další osoby. Neznámý z bytu vyběhl.
 
Kriminalisté se i tohoto případu řádně chopili. Bryskně zjistili a řádně zadokumentovali skutečnosti a informace, na základě kterých zadrželi minulý týden v pondělí podezřelého 30letého muže z Českého Těšína. O den později ho obvinili ze zvlášť závažného zločinu znásilnění dílem dokonaným a dílem nedokonaným ve stadiu pokusu a přečinu porušování domovní svobody. Soud rozhodl o vzetí obviněného do vazby. Trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody za uvedený trestný čin na 5 až 12 let. Muž s kriminalisty spolupracuje.
 
 
Práce kriminalistů na případu bude pokračovat i v následujícím období, budou probíhat další úkony trestního řízení. Policisté budou například prověřovat i další obdobné případy z minulosti v našem regionu.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
4. 4. 2013
 
 
V této souvislosti jistě není od věci opětovně preventivní rady.
 
Rodiče, poučte své děti …
 
Je potřeba opětovně apelovat na rodiče, aby poučily své děti o zásadách bezpečného chování, zejména při kontaktu s cizími lidmi:
 
Venkovní prostředí:
  • -          nechodit osamoceni vzdálenými částmi parků, opuštěnými místy, zákoutími ulic apod.
  • -          chodit nejlépe s kamarády

  • -          dívat se, jestli dítě někdo nesleduje (nekopíruje jeho cestu)

  • -          nedávat se do řeči s cizími lidmi

  • -          při případném rozhovoru nesdělovat informace o rodině, o bydlišti apod.

  • -          pokud má dítě jakoukoli obavu (že je pronásledováno, ohroženo) – vyhledat okamžitě někoho známého, zajít do nejbližšího známého obchodu nebo okamžitě zavolat na tísňovou linku 158

 

 
Při příchodu do domu, ve výtahu a na chodbách:
  • -          před vstupem do domu sledovat, zda nevstupuje někdo cizí (na sídlištích, v panelových domech, je možné počkat, až přijde někdo známý)
  • -          nepouštět do domu cizí lidi – vymýšlejí si různé záminky (někoho hledají, zapomněli klíče)

  • -          nevstupovat do výtahu s cizími lidmi

  • -          nechodit za „dobrodružstvím“ sami do sklepních a ostatních prostor

  • -          domluvit se s rodiči, že dítě oznámí příchod domů prozvoněním mobilního telefonu, z pevné linky apod.

 

 
 
Samozřejmostí je neotevírat dveře bytu cizím osobám, ať mají jakoukoli záminku (musí nutně na záchod, umýt si ruce, zavolat si …). Dítě může přes dveře vzkázat, ať dotyčný zaklepe u někoho jiného, že neotevře. Pokud je nezvaný návštěvník neodbytný, je možnost zavolat na policejní linku 158.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem