Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Obviněn ze zpronevěry

Novojičínsko: Muž měl zpronevěřit téměř 7 milionů korun  

V polovině února přijali kriminalisté odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství podnět, který se týkal možné zpronevěry finančních prostředků. Kriminalisté vše řádně prověřili a tento týden obvinili muže z Novojičínska z tohoto zvlášť závažného zločinu.
 
Po roční účetní uzávěrce ve dvou společnostech, které spadají pod správu jistého města na Novojičínsku, byly zjištěny nesrovnalosti. S ohledem na možnou výši škody tak podezření „putovalo na stůl“ krajským kriminalistům, kteří prověřují a vyšetřují závažnou hospodářskou trestnou činnost. Policisté začali s detailním zjišťováním a dokumentací všech informací a skutečností. Vyžádali si jak svědectví mnoha osob, tak zajistili různé materiály.
 
Na základě vyhodnocení všech zjištěných okolností obvinili policisté tento týden ze zvlášť závažného zločinu zpronevěry muže (věk přes 30 let), který měl oprávnění disponovat s financemi společností. Zákon stanoví za uvedené jednání trest odnětí svobody v rozmezí pěti až deseti let.
 
Obviněnému je kladeno za vinu, že měl od roku 2011 neoprávněně provádět výběry finančních prostředků právě z účtů obou společností. Navíc, měl provádět výběry hotovostí i z pokladen společností a také výběry v souvislosti s předáváním tržeb do pokladen. Záminkou mělo být použití financí pro obchodní účely, peníze však měl používat pro vlastní potřebu. Finance nebyly zpětně nikdy vyúčtovány… Po dobu několika měsíců měl i inkasovat peníze od různých subjektů za provedené služby poškozenými společnostmi, peníze ale nedával k zaúčtování do pokladen. Škoda dosáhla výše téměř 7 milionů korun.
 
Ze zadokumentovaných informací jednoznačně vyplývá, že obviněný si byl vědom toho, že peníze nelze použít jiným způsobem, než pro obchodní a provozní činnost poškozených organizací. Rovněž si byl vědom toho, že spotřebováním zpronevěřených financí znemožnil svěřiteli je trvale navrátit do jeho dispozice k jejich původnímu určení. Měl tak jednat v úmyslu neoprávněně se obohatit.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
3. 5. 2013
     
 
 
                                                                                                             
 
 

vytisknout  e-mailem