Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Obvinění

Strakonice – Odnesli kabely za necelé dva tisíce, ale dopustili se zločinu, za který hrozí trest odnětí svobody od 1 roku do 6 let. (hl. schránka 974 237 116) 

Ze zločinu Poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení jsou podezřelí dva muži ve věku 34 a 29 let z Blatenska. Dne 5. dubna 2011 v ranních hodinách přerušili a odcizili telefonní sdělovací kabel podél železniční tratě Blatná - Bělčice. Tím vyřadili telefonní spojení mezi železniční stanicí Březnice a železniční stanicí Blatná, spojení mezi dispečerem a vlakvedoucími jednotlivých vlakových souprav. Dále způsobili ztrátu dohledu nad funkčností zabezpečovacího zařízení u dvou železničních přejezdů. Krádež kabelů je v tomto případě téměř zanedbatelná, neboť hodnota odcizených kabelů je 1 600 korun, ale přerušením telefonního spojení a vyřazení funkčnosti železničního přejezdu se dopustili zločinu, za který hrozí trest odnětí svobody od 1 roku do 6 let.  Oba muže policisté zadrželi na místě. V batohu měli hliníkové a měděné dráty s pákovými kleštěmi. Policisté případ i nadále vyšetřují.
 
Obdobný případ policisté objasnili začátkem roku, kdy ve dvou případech zmizely kabely na železniční trati Strakonice – Blatná. Na linku 158 přijali policisté koncem ledna oznámení o krádeži kabelu na železniční trati zajišťujícího traťové radiové spojení mezi dispečerem a vlakvedoucími jednotlivých vlakových souprav. Operační důstojník Územního odboru policie Strakonice vyslal na místo hlídku Obvodního oddělení Blatná. Na místo se dostavil na pomoc i policejní psovod se služebním psem Wabim. Z místa železniční trati totiž zmizelo kolem 500 metrů kabelu a došlo tak ke ztrátě dohledu nad funkčností zabezpečovacího zařízení u čtyř železničních přejezdů.
Policejní pes Wabi na místě krádeže vyhledal pachovou stopu, kterou sledoval  až před dům, kde ji ukončil. Poblíž domu se nacházel nejen podezřelý muž, ale i  zbytky odcizeného kabelu. Podezřelý 25letý muž z Blatenska se ke krádeži kabelů doznal. Mimo jiné má na svědomí ještě krádež kabelů na stejné železniční trati Strakonice – Blatná, která byla oznámena o několik dnů dříve. Kabely na trati odcizil společně se svým o rok mladším kamarádem. Odcizenou měď z kabelů pak prodali do sběrných surovin, kde za ni obdrželi kolem jednoho tisíce korun. Policejní komisař oba muže obvinil ze spáchání zločinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení a přečinu krádeže. Na povrch vyplynulo, že mladší z obviněných se protiprávního jednání dopustil i přes to, že byl za takový čin v posledních třech letech odsouzen.
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
6. dubna 2011
 

vytisknout  e-mailem