Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Obvinění

Český Krumlov – Projížděl se v cizím autě, bez řidičského oprávnění, bez vědomí majitele a ujížděl policejní hlídce. 

Českokrumlovští kriminalisté v uplynulých dnech obvinili šestadvacetiletého muže z Českokrumlovska ze spáchání přečinů maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, výtržnictví, násilí proti úřední osobě, ohrožení pod vlivem návykové látky, neoprávněné užívání cizí věci a poškození cizí věci.

Policisté mu kladou za vinu, že dne 15. ledna 2022 kolem druhé hodiny noční měl využít situace, když ho poškozená požádala o donášku cigaret, které měla ve vozidle značky Peugeot 206. K tomuto účelu mu zapůjčila klíče. Automobil byl zaparkován v Polské ulici v Českém Krumlově. Dnes již obviněný měl usednout na místo řidiče a bez vědomí a souhlasu provozovatelky vozidla společně se spolujezdcem odjet do Větřní, dále pak přes Kájov zpátky do Českého Krumlova. Při zpáteční cestě ve Chvalšinské ulici v Českém Krumlově se ho pokusila za pomoci signalizačních a zvukových zařízení služebního vozidla zastavit a kontrolovat hlídka českokrumlovských policistů. Mladý muž na tyto výzvy nereagoval a začal ujíždět. Policisté vozidlo pronásledovali až do Objížďkové ulice, kde využili tzv. PIT manévr a tím pronásledované vozidlo násilně zastavili. Jeden z policistů měl obviněného vyzvat k vystoupení z vozidla, na což mladý muž nereagoval.  Policista pokračoval v zákroku a za použití teleskopického obušku rozbil boční okénko u dveří řidiče, kterého chtěl pomocí hmatů a chvatů vyvést z auta ven. Obviněný se i s policistou, jehož horní polovina těla se nacházela v okénku bočních dveří u řidiče, rozjel proti služebnímu vozidlu, do kterého naboural. Následně se opět rozjel a snažil se z místa odjet pryč, což se mu nepodařilo a byl pomocí hmatů a chvatů zadržen. Naštěstí nedošlo k žádnému zranění. Svým jednáním však ohrozil život a zdraví zasahujícího policisty.

Tohoto jednání se měl dopustit přesto, že má na základě rozhodnutí Okresního soudu v Českém Krumlově vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel pro všechny skupiny, ale i přesto že byl v uplynulých letech několikrát odsouzen a potrestán za výtržnictví. Jeho trestní stíhání je vedeno na svobodě.

por. Bc. Lenka Pokorná    ta.pis@pcr.cz

tisková mluvčí a preventistka

9. března 2022

vytisknout  e-mailem