Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Obvinění přetáčeli elektroměry

Muži zasáhli ve 13 případech do měřících soustav elektrické energie na odběrných místech v regionu Opavska a Karvinska.  

Severomoravské policisty zaměstnává od září minulého roku rozsáhlá trestná činnost dvojice mužů, kteří ve více než deseti případech zasáhli do měřících soustav elektrické energie. Odběratelé elektřiny tak v konečné fázi platili dodavateli méně peněz. Poškozená společnost přišla o téměř 4 miliony korun.

Koncem září se na policisty obrátili zástupci firmy, která na severní Moravě zajišťuje dodávky elektrické energie do domácností a firem. Měli důvodné podezření, že někdo zasahuje na odběrných místech do měřících soustav. Vzhledem k závažnosti a rozsáhlosti prvotně zjištěných informací se vyšetřování případu ujali „krajští kriminalisté“ – policisté odboru hospodářské kriminality služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje.

Policisté se pustili do opravdu titěrné, náročné práce. Spisový materiál se rozrůstal. Kriminalisté postupem času zjistili, že podezření oznamovatele nebylo mylné. Na základě prověření zjištěných, ale i pracně vyhledaných informací, obvinili počátkem března 34letého muže z Karviné a 39letého muže z Opavy z trestného činu podvodu (§ 250 odst. 1,3 písm. b) trestního zákona).

Trestná činnost dvojice mužů spočívala v tom, že ve 13 případech zasáhli do měřících soustav elektrické energie na odběrných místech v regionu Opavska a Karvinska. Muži se měli vždy předem dohodnout s odběrateli energie na následném postupu: mechanicky demontovali ochranné prvky elektroměrů a změnili údaje na jejich číselnících tak, že snižovali údaje o odběrech a skutečné spotřebě elektrické energie na jednotlivých odběrných místech. Výsledek byl samozřejmě vždy pro „zadavatele zakázky“ příjemný – pracovníci firmy, kteří prováděli pravidelné odečty údajů na elektroměrech, na první pohled nic nepoznali a opsali pro následné zúčtování spotřeby energie řekněme nižší čísla. Tedy spokojenost na obou stranách. Třetí strana, tedy firma dodávající energii, se však bezesporu s až záhadně a náhle sníženými spotřebami energie u některých odběratelů nemohla z pochopitelných důvodů ztotožnit.

Policisté v průběhu celého vyšetřování úzce spolupracovali se zástupci poškozené firmy. Do současné doby se finanční částka, o kterou společnost přišla a na kterou měla za dodávku elektrické energie nárok, vyšplhala na téměř 4 miliony korun.

Kriminalisté zajistili u jednoho z obviněných nářadí umožňující demontáž části elektroměrů s číselníkem a nářadí sloužící k opatření elektroměru falešnými úředními značkami na cejchovních plombách. Dvojice se totiž při své činnosti snažila nic nenechat náhodě a chtělo co nejvíce ztížit, případně znemožnit odhalení neoprávněných odběrů.

Náročnost vyšetřování dokazuje i to, že policisté nejen že museli vyslechnout desítky osob, kterých se případ týká, ale „ponořit“ se opravdu do hloubky do problematiky, která obestírá činnost související s dodávkou energie, elektroměry, odečty a tak dále. Samozřejmostí bylo také oslovení znalce z oboru kriminalistické techniky, odvětví mechanoskopie a elektrotechniky. Odborník podrobil zajištěné nářadí znaleckému zkoumání a na dožádání policistů vyhotovil velmi obsáhlý posudek.

Vyšetřování není ani v této chvíli u konce. Probíhají výslechy dalších svědků a je znalecky vyhodnocována minimální škoda způsobená neoprávněnými odběry na konkrétních odběrných místech. Kriminalisté samozřejmě i nadále vyhodnocují dokumentaci neoprávněných odběrů doloženou oznamovatelem. Není vyloučeno, že obvinění mohou mít na svědomí další neoprávněné zásahy do elektroměrů.

 

                      por. Mgr. Soňa Štětínská

 

 

 

 

 

                                                           

vytisknout  e-mailem