Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Obviněni z obchodování s lidmi

Nutili mladistvou dívku k pohlavním stykům s muži.  

Na objasnění případu pracovalo v podstatě celé 2. oddělení odboru obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování krajského ředitelství, v součtu zhruba dvacet kriminalistů. Samozřejmě, že v určitých chvílích zajišťovali součinnost další policisté, například zásahová jednotka. Poděkování za spolupráci a podporu patří Krajskému státnímu zastupitelství Ostrava a Okresnímu soudu Karviná.
 
Prověřování a vyšetřování případu nebyl zrovna jednoduchý úkol. Policisté prověřili nemálo osob, trávili hodiny v terénu i na pracovišti a zjišťovali veškeré informace, které by vedly k objasnění.
Vzhledem k charakteru se jedná bezesporu o citlivou záležitost, navíc vyšetřování i nadále pokračuje. Některé informace tudíž nelze v této chvíli veřejnosti sdělit.
 
Za posledních deset let se jedná v podstatě o první případ obdobného charakteru, který severomoravští policisté vyšetřovali v rámci jejich kompetence.
 
Policisté přijali oznámení, okamžitě začali s prověřováním
 
Na samotném počátku bylo oznámení učiněné v polovině října, že někdo přinutil k sexu s cizími muži několik žen. Policisté okamžitě po přijetí oznámení rozjeli rozsáhlé prověřování s cílem zjistit, zda se informace zakládá na pravdě. V této chvíli je možné sdělit následující.
 
Dva muži z Karvinska (31 a 23 let) se rozhodli vydělat peníze protiprávní cestou. Od poloviny října letošního roku kontaktovali několik žen. Jednu z nich, mladistvou dívku, uzavřeli v bytě. Muži jí neumožnili z bytu odejít (byt zamykali a hlídali) a nutili po následujících zhruba deset dnů k pohlavním stykům s několika dalšími klienty. Podle dosud zadokumentovaných skutečnostní se nejednalo o více než deset klientů.
Muži získávali zájemce o sex s dívkou prostřednictvím inzerce. Klienti na základě dohody přijeli do bytu, kde si vybrali z nabídky sexuálních služeb. Veškeré vybrané peníze šly do kapsy mužů.
Kriminalisté muže obvinili z trestného činu obchodování s lidmi (§ 232a odst. 1 písm. a), odst. 3 písm. d) trestního zákona)) spáchaného formou spolupachatelství
 
Starší z dvojice je obviněný i z trestného činu kuplířství (§ 204 odst. 1 trestního zákona)). Muž se na jaře letošního roku seznámil s 29letou ženou z Karvinska, které následně umožnil provozovat prostituci. Žena mu odevzdávala veškeré vydělané peníze. Obviněný navíc umožnil provozovat prostituci i další paní (ve věku 28 let).
 
 
Muže zadržela zásahová jednotka
 
Policisté pracovali na případu velmi intenzivně. Již po zhruba čtrnácti dnech od oznámení, v noci z 11. na 12. listopadu, dvojici mužů zadrželi. K zásahu byli přivoláni policisté ze zásahové jednotky krajského ředitelství. Některé informace naznačovaly, že by podezřelí mohli být ozbrojeni. Muži byli evidentně překvapeni, nečekali, že na dveře „zaklepou“ policisté…
V rámci vyšetřování proběhly domovní prohlídky a prohlídka jiných prostor. Policisté zajistili různé věci.
 
             
 por. Mgr. Soňa Štětínská
                                                                      
 
 
 

vytisknout  e-mailem