Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Obviněni z podvodu

Ms kraj: Účelově založená společnost prodaná „bílému koni“.  

Obvinění ze zvlášť závažného zločinu podvodu si vyslechli dva muži. Měli se na úkor jistého podnikatele obohatit o více než 5 milionů korun způsobem, že jimi vedená firma byla po velmi krátkém působení na trhu účelově převedena na „bílého koně“ právě za účelem vyvázání získaných finančních prostředků …
 
Od jara prověřovali kriminalisté odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství podezření, že dvojice mužů i přes řádně zaplacené zboží toto zákazníkovi nedodala a peníze nevrátila. Policisté začali okamžitě shromažďovat potřebné materiály a dospěli k následujícímu závěru:
 
33letý muž z Ostravy byl jediným jednatelem společnosti, kterou koncem minulého roku založil se svým 37letým známým z Frýdku-Místku. Společně provedli čtyři úspěšné obchody se zbožím – komponenty do tiskáren - v milionových hodnotách s jednou společností, čímž deklarovali naprostou solidnost své firmy. Poslední, pátou transakci, však naplánovali jinak. V úmyslu se neoprávněně obohatit nabídli společnosti další dodávku zboží. Po souhlasném stanovisku vystavili fakturu v hodnotě přesahující 5 milionů korun, kterou společnost zaplatila. Tentokrát ale dvojice zboží nedodala a miliony rovněž nevrátila.
 
Policisté prověřováním zadokumentovali, že firmu naše dvojice založila zcela účelově - na trhu nebyla ani dva měsíce. Muži ji po získání poslední platby od poškozeného podnikatele, kterému nedodali zboží, převedli (přepsali) na „bílého koně“. Tím byl pán, kterého lze charakterizovat jako osobu bez trvalého pobytu a který na sebe firmu nechal za pár tisíc korun ochotně přepsat… Celý obchod tak proběhl za účelem vyvázání získaných finančních prostředků za společnosti tak, aby si je dvojice mohla rozdělit a použít pro svou potřebu.
 
Kriminalisté obvinili dvojici ze zvlášť závažného zločinu podvodu spáchaného formou spolupachatelství. Starší z mužů je stíhán vazebně. Zákon stanoví za uvedený skutek trest odnětí svobody v rozmezí od 5 do 10 let.            
 
Policisté provedli v souvislosti s případem domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor, kdy zajistili věci důležité pro trestní řízení. V rámci prohlídek zajistili rovněž jakožto výnos z trestné činnosti osobní automobily v celkové hodnotě kolem 500 000 korun a stejnou částku na hotovosti.
           
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
21. 6. 2013
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem