Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Obviněni z výroby drog

Čtveřice mužů vyrobila přibližně 450 gramů pervitinu. Policisté je zadrželi.  

Skupina čtyř mužů vyráběla a distribuovala od července minulého roku na Frýdecko-Místecku pervitin. Po několikaměsíčním intenzivním "rozpracování" ze strany  policistů služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Frýdek-Místek byla čtveřice zadržena a obviněna z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.
drogy 1 zprava 23_2_2010.jpg
Na vyšetřování se po zadržení podíleli také kriminalisté služby kriminální policie a vyšetřování krajského ředitelství.
 
Osmadvacetiletý obviněný výrobu organizoval
Jeden z obviněných, osmadvacetiletý muž, se trestné činnosti se dopustil v podmínce - soud ho totiž zhruba před rokem pravomocně uznal vinným pro obdobný skutek a stanovil zkušební dobu tří let. V usnesení o zahájení trestního stíhání má zapsáno spáchání trestného činu jako účastník ve formě organizátorství. Muž měl podle dosud zjištěných informací od července minulého roku do doby zadržení zosnovat a řídit výrobu pervitinu (metamfetaminu). Obstarával potřebné předměty, chemikálie a farmaceutické přípravky, které následně pro výrobu používal. Navíc, za tímto účelem si sjednal další osoby. Jednalo se o dva další komplice ve věku 23 a 31 let.
 
Skupina se musela přemístit na bezpečnější místo
Trojice v první fázi, v průběhu července a srpna, vyráběla drogu na chatě na Frýdecko-Místecku. Objekt patří příbuznému jednoho z obviněných, který však o dění v chatě neměl ani tušení. Za zhruba dva měsíce se trojici podařilo vyrobit několik desítek gramů pervitinu. Muži část vyrobené drogy použili pro svou potřebu, část předali nebo prodali dalším osobám. Trojice však měla strach, že někdo na jejich výrobnu přijde. Rozhodli se proto najít jiné místo. S tím jim pomohl čtvrtý obviněný, 26letý muž.
Skupina se tak i s nádobíčkem přestěhovala do garáže rodinného domu, ve kterém má trvalé bydliště. Výroba drogy pokračovala. Role tohoto čtvrtého obviněného spočívala ve střežení okolí a následném úklidu po výrobě.
           

drogy 2 zprava 23_2_2010.jpg

Obvinění stačili vyrobit od léta minulého roku přibližně 450 gramů drogy.
 
Policisté muže zadrželi a zajistili předměty určené k výrobě drogy
Vášní jednoho z obviněných je hra na automatech            
Policisté na základě pracně zjištěných, vyhledaných a zadokumentovaných informací zadrželi podezřelé v úterý 16. února odpoledne. Kriminalisté provedli domovní prohlídku a prohlídku jiných prostor. Zajistili různé předměty, chemikálie a farmaceutické přípravky určené k výrobě pervitinu. Veškeré zajištěné věci byly zaslány ke zkoumání na pracoviště kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství.
           
Všichni obvinění (trvale bytem na Frýdecko-Místecku) se znají z minulosti. Někteří se k trestné činnosti doznávají. Jak je již výše uvedeno, obvinění část vyrobené drogy používali pro svou potřebu, část prodávali. Osmadvacetiletý muž, organizátor, „vydělané“ peníze utrácel při hře na výherních automatech. Soud rozhodl o vzetí obviněných do vazby.
                       
A ještě pro úplnost, 26letý muž je stíhán pro trestný čin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy (§ 283 odst. 1,2b),3c) trestního zákoníku)), který spáchal jako účastník ve formě organizátorství. Muži ve věku 23 a 31 let jsou stíháni pro stejný skutek spáchaný formou spolupachatelství (§ 283 odst. 1,3c) trestního zákoníku)) a poslední ze čtveřice, 26letý muž, spáchal trestnou činnost jako účastník ve formě pomoci. Jak zákon stanoví, všem hrozí trest odnětí svobody na osm až dvanáct let nebo propadnutí majetku.
drogy 3 zprava 23_2_2010.jpg
 
Zahájení trestního stíhání pro trestný čin podle § 283 odst. 3 písm. c) trestního zákoníku (respektive stejného skutku podle ještě loni účinného trestního zákona) není časté, jedná se o spáchání takového činu ve velkém rozsahu. Krajští kriminalisté tak evidují ve svých statistikách jen jeden obdobný případ z minulého roku.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
23. února 2010
                                                                                                 
 
 
 

vytisknout  e-mailem