Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Obviněný muž podvedl devatenáct lidí

JIHLAVSKO: Trestnou činnost páchal prostřednictvím internetového aukčního portálu 

Kriminalisté oddělení hospodářské kriminality objasnili rozsáhlý případ podvodu páchaného prostřednictvím internetového aukčního portálu. Obviněný muž podvedl nejméně devatenáct poškozených, kteří přišli o celkovou částku přes 270 tisíc korun.
 
Policejní komisař zahájil trestní stíhání dvou mužů z Prahy. „Devětatřicetiletý muž byl obviněn ze spáchání přečinu podvod. Vzhledem k tomu, že tímto činem způsobil větší škodu, hrozí pachateli přísnější postih. Sedmačtyřicetiletý muž byl obviněn ze spáchání přečinu podílnictví“, řekl por. Jan Chmil, DiS., komisař oddělení hospodářské kriminality.
 
Mladší z obviněných mužů se v září loňského roku dohodl se sedmnáctiletých chlapcem, že mu bude na aukční portál mladistvý vystavovat k prodeji spotřební elektroniku. Za službu měl slíbenou menší finanční odměnu. Mladistvý nevěděl, že se jedná o podvod a jednal bez vědomí, že tak činí protiprávně. Chlapec vystavoval aukce z internetových kaváren na různých místech. Aukce se týkaly nabídky prodeje mobilních telefonů, notebooků a výpočetní techniky. „Nejméně v devatenácti případech poškození po skončení aukce uhradili předem kupní cenu zakoupené elektroniky převodem na účet společnosti patřící obviněným mužům. Vydražené zboží muž poškozeným ani přes urgence nedodal a nevrátil jim ani peníze“, popsal por. Jan Chmil. Jak dále dodal, poškození za nedodané zboží zaplatili celkovou částku přes 274 tisíc korun. Peníze muž používal pro vlastní potřebu. V některých případech se zaplacená úhrada pohybovala kolem šesti tisíc korun, v dalších ale přesáhla i sedmadvacet tisíc korun. Poškození jsou z různých míst České republiky. Mezi poškozenými je i mladý muž z Jihlavy. Za mobilní telefon, který na internetové aukci získal, zaplatil téměř sedmnácti tisíc korun. Telefon mu obviněný nedodal a nevrátil mu ani zaplacenou finanční částku.
 
K účtu společnosti, na který poškození zasílali požadované finanční částky, měl dispoziční právo i druhý obviněný muž. Věděl, že se jedná o peníze pocházející z trestné činnosti. Přesto v lednu a v únoru letošního roku vybíral z účtu finanční částky. Celkově tak získal 130 tisíc korun, které použil pro vlastní potřebu.
 
Oba obvinění muži jsou stíháni na svobodě. Za přečin podvod hrozí pachateli trest odnětí svobody od jednoho roku do pěti let. Šest měsíců až pět let odnětí svobody hrozí pachateli za spáchání přečinu podílnictví.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
11. října 2011

vytisknout  e-mailem