Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Ocizené sošky nalezeny v cizině

KLATOVY - Koncem loňského roku a v měsíci dubnu letošního roku pachatel v Klatovech odcizil z kostelů různé figurky a sošky. 

      Několik odcizených uměleckých děl se podařilo vypátrat policistům v cizině.  Policisté z odboru pátrání ze služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR zjistili, že  na internetovém portálu v cizině jsou nabízeny k prodeji níže uvedené odcizené předměty pocházející ze sakrálních objektů v Klatovech. Případy byly šetřeny ve  spolupráci s policisty na Klatovsku a s kolegy ve Spolkové republiky Německo.
      Policisté v Klatovech přijali koncem loňského roku oznámení o odcizení dřevěných figurek z kostela v Klatovech. Figurky pocházející z 19. století byly vyřezávané z lipového dřeva a pachatel tyto odcizil z betlému ve vnitřních prostorách kostela. Pachatel odcizil dva krále, sedláka a koně.
     Další krádež byla oznámena v polovině měsíce dubna letošního roku z kostela a z kaple v Klatovech. Ve druhém případě pachatel odcizil dvě dřevěné a dvě litinové sošky a malované hlavičky andělů. 
      Policisté ze Spolkové republiky Německo zajistili u prodejce starožitných předmětů dřevěné figurky z betléma konkrétně krále Kašpara i Baltazara a koně.
Soška sedícího andílka, dřevořezba hlavičky andílka a dřevěná socha andílka byly též zajištěny a pocházejí z kaple v Klatovech.
Uvedené umělecké předměty byly navráceny vlastníkům. Pachatel uvedených krádeží nebyl dosud zjištěn.
 
 
nprap. Ladmanová Dana
29. 8. 2014

vytisknout  e-mailem