Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Od lidí vylákala přes čtyři miliony korun, už je ve vazbě

RYCHNOVSKO - Nabídka zhodnocení peněz přinesla několika důvěřivcům velké zklamání. 

Více jak deset lidí uvěřilo za posledních několik desítek měsíců šestačtyřicetileté ženě, toho času obchodní zástupkyni společnosti zabývající se finančním poradenstvím. Ta z nich měla vylákat v průběhu uplynulých několika desítek měsíců peníze, a to pod příslibem zhodnocení od 10 % do 50 %. 

V sedmnácti případech (tento počet není pravděpodobně konečný) měla žena v uvedeném období vylákat různé finanční částky na základě smlouvy o podmínkách nákupu a prodeje cenných papírů a přitom použít defacto stejný způsob – modus operandi. Ve dvou případech se dokonce jednalo o částky ve výši až půl milionu korun, které důvěřiví klienti s vidinou svého budoucího prospěchu přislíbeného konzultantkou poslali elektronicky na účet fyzické osoby provázané s touto ženou. Lidé přitom vůbec nevěděli, že číslo účtu nepatří společnosti, kterou žena v inkriminované době oficiálně zastupovala. Nižší částky leckdy přebírala i v hotovosti. Zhodnocené finanční částky měly být zpět poškozeným vyplaceny v rozmezí od dvou do šestatřiceti měsíců. To se ovšem nestalo.

Žena totiž od prvopočátku svým jednáním měla zfalšovat příslušné dokumenty, které předcházejí uzavření finančních transakcí. Čísla účtů, která měla být na smlouvách ženou uvedena, se neshodovala s číslem účtu společnosti, pro kterou v tu dobu pracovala. Z následného prošetření případu vyplynulo, že peníze od lidí měla tato žena inkasovat úmyslně. K těmto činům se žena kriminalistům doznala, s tím, že peníze dle dosud zjištěných informací použila pro uspokojování svých potřeb a pokrytí dluhů.

Kriminalisté přijali první indicie od důvěřivých lidí o tom, že peníze jim nebyly vráceny zpět tak, jak jim finanční konzultantka při podpisu smlouvy uvedla, teprve před deseti dny, tedy v polovině listopadu. Po prošetření a výslechu poškozených sdělili této ženě dne 21. listopadu obvinění ze spáchání trestného činu "podvod" a soudce na podnět státního zástupce druhý den na to vyhověl návrhu na vazební stíhání.

V případě prokázání a uznání viny hrozí ženě v případě odsouzení trest odnětí svobody až do výše osmi let. Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování se pravděpodobně nejedná o konečný počet poškozených a tedy ani výše celkové způsobené škody není finální.

V této souvislosti policisté lidem doporučují důkladné prověření všech detailů smluv, které podepisují. 

mjr. Bc. Jan Čížkovský
24. listopadu 2017; 8:20 hodin
 

vytisknout  e-mailem