Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Od ženy vylákal přes 11 milionů korun

ZLÍNSKO: Za podvody muži hrozí až 10leté vězení, je stíhán vazebně. 

Zlínští krajští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality obvinili v uplynulém týdnu šestapadesátiletého muže z Novojičínska ze zvlášť závažného zločinu podvod, kterého se dopustil na pětačtyřicetileté ženě ze Zlína, od níž pod různými legendami vylákal za pět let přes 11 milionů korun. Za podvod mu hrozí až desetiletý trest odnětí svobody, je stíhán vazebně.

Poprvé vylákal obviněný od pětačtyřicetileté ženy ze Zlína téměř milion a půl v polovině roku 2011 pod nepravdivou legendou o ziskovém obchodu se dřevem a podílu na zisku z tohoto obchodu. Další opakované půjčky, při kterých sliboval, že peníze co nejdříve vrátí, zdůvodňoval, že potřebuje vyřešit úhrady již splatných předchozích půjček, uváděl, že se mu pouze nevydařil jeho podnikatelský záměr, ale že chce dát vše do pořádku a celou záležitost vyřešit. Poškozená muži věřila, že ji nechce podvést a doufala, že jí peníze skutečně vrátí, jak slibuje. Peníze poškozená předávala muži buď osobně, hotovostními vklady na účet nebo bezhotovostními převody.

Aby mohla žena finanční prostředky obviněnému poskytnout, tak si brala půjčky a úvěry, několikrát si půjčila peníze i od blízkých rodinných příslušníků, využívala finanční prostředky získané zastavením rodinného majetku a také neoprávněně využívala svěřené finanční prostředky klientů z jejího podnikání, z tohoto důvodu je proti ženě vedeno trestní stíhání pro zpronevěru v řádech milionů korun.

Kriminalisté muže zadrželi a obvinili po půlročním prověřování při realizaci v minulém týdnu, v rámci které provedli dvě domovní prohlídky a prohlídku vozidla. Materiály, které kriminalisté při prohlídkách nalezli, budou dále vyhodnoceny. Obviněný část půjčených peněz prohrál v automatech, část použil na splacení dluhů. 

Vrchní komisař odboru hospodářské kriminality muže obvinil z pokračujícího zločinu podvod, za který trestní zákon ukládá až desetiletý trest odnětí svobody. Vyšetřovatel podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí do vazby, který soud akceptoval. Za obdobnou trestnou činnost už byl obviněný v minulosti opakovaně trestán.

 

 21. září 2016, mjr. Mgr. Lenka Javorková

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem