Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Odbor cizinecké policie v pěti větších akcích kontroloval ubytovny, autobusy i firmy

PLZEŇSKÝ KRAJ - Cizinečtí policisté v našem kraji i nadále pokračují s kontrolami cizinců, například při kontrole agenturních autobusů v pátek 6. září zajistili 3 cizince, kdy dva zde pobývali neoprávněně, třetímu pak byl kvůli nedostatečným finančním prostředkům ukončen bezvízový pobyt. 

První větší kontrola se týkala nelegální tranzitní migrace na silnici I/26 v blízkosti hraničního přechodu Folmava a uskutečnila se 23. srpna. Policisté zkontrolovali 8 dodávek, 12 osobních vozidel, 24 osob a 46 dokladů. Během akce nebyly zjištěny žádné přestupky ani jiná protiprávní jednání.

Ve středu 28. srpna se jednalo o kontrolu cizinců v jedné z firem v Chotěšově. Celkem bylo zkontrolováno 160 osob a policisté udělili 17 pokut za to, že cizinci u sebe v době kontroly neměli žádný doklad totožnosti, kdy tuto povinnost jim ukládá zákon.

Pobytovou kontrolu pak realizovali 3. září na Domažlicku, kdy se zaměřili nejen na cizince, ale i samotné ubytovatele. Prověřeno bylo 7 ubytovacích zařízení, 53 osob a 76 dokladů totožnosti. U osob nebylo zjištěno žádné protiprávní jednání, nicméně policisté odhalili možné nedodržení povinností ze strany jednoho z ubytovatelů, kterým se zabývá oddělení pobytových agend odboru cizinecké policie.

Nejzajímavější výsledky přinesla kontrola agenturních autobusů z 6. září. V součinnosti s odborem služby dopravní policie cizinečtí policisté prošli 3 autobusy, 8 minibusů a v nich zkontrolovali 69 osob a 132 dokladů. Udělili 2 pokuty na úseku cizinecké policie, 5 pokut na úseku dopravy, dvakrát oznámili provozovatele vozidla za nevyhovující technický stav a jak již bylo řečeno v úvodu, omezili na osobní svobodě 3 cizince. U dvou vyšlo na základě kontroly dokladů najevo, že jsou na našem území neoprávněně, a tak jim bylo vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění z území EU na 2 a 3 roky. Třetí případ byl zajímavý v tom, že zde sice cizinec pobýval legálně, ale zákon o pobytu cizinců mu ukládá povinnost disponovat 15násobkem částky existenčního minima, jestliže má pobyt na území přesáhnout dobu 30 dnů. Vzhledem k těmto skutečnostem byl cizinci ukončen bezvízový pobyt a musí naše území opustit do 12.9. 2024.

Naposledy odbor cizinecké policie ve spolupráci s mobilní jednotkou Ředitelství služby cizinecké policie provedl 7. září kontrolu míst na území města Plzně, kde se cizinci zdržují. Jednalo se Hlavní vlakové nádraží, Centrální autobusové nádraží, burzu na Slovanech a vybraná obchodní centra. V rámci akce zkontrolovali 165 osob, 165 dokladů a udělili 3 blokové pokuty.

V součtu všech pěti akcí bylo zkontrolováno 471 osob, 419 dokladů, 31 vozidel, 7 ubytoven a zjištěno 29 přestupků. Jedna osoba byla v pátrání kvůli pobytu a 3 cizinci byli zajištěni. Podobné akce v našem kraji samozřejmě pokračují a pokračovat budou i nadále.

nprap. Ondřej Hodan
12. září 2024

Odkazy do noveho okna

Kontroly cizinců

Kontroly cizinců 

Detailní náhled

Kontroly cizinců

Kontroly cizinců 

Detailní náhled

Kontroly cizinců

Kontroly cizinců 

Detailní náhled

Kontroly cizinců

Kontroly cizinců 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem