Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odbor mezinárodní policejní spolupráce zorganizoval prestižní setkání

Praha byla dva dny centrem boje proti nekvalitním potravinám a nápojům. 

Na dvoudenní konferenci k problematice boje proti nekvalitním a padělaným potravinám a nápojům přijelo téměř devadesát odborníků z devětačtyřiceti zemí celého světa. Historicky se jednalo o největší konferenci Interpolu a Europolu na území České republiky. Pražské jednání se týkalo vyhodnocení operace OPSON, která se pravidelně opakuje ve stejném časovém období ve všech zúčastněných zemích. V pořadí se jednalo již o čtvrtou operaci s celosvětovým dosahem.
 
Tato akce se netýká jen policejních složek, ale široké škály státních institucí, které mají ve své kompetenci zdraví obyvatel, dohled nad zpracovatelským průmyslem a v neposlední řadě také správu daní a různých poplatků.
 
Konferenci zahájil plk. Mgr. Zdeněk Laube, náměstek policejního prezidenta pro Službu kriminální policie a vyšetřování. Ve svém projevu informoval posluchače o postupu policistů a ostatních orgánů v tzv. „Metanolové aféře“. Na této kauze je velmi dobře patrná důležitost boje proti nekvalitním, či padělaným potravinám a také nezbytnost koordinace všech složek státu. Druhý významným hostem byla Mgr. Simona Hornochová, náměstkyně ministra financí, která uvítala všechny odborníky a deklarovala snahu všech státních orgánů nekompromisně postupovat proti nekvalitním, či padělaným potravinám a nápojům. Krátkou zdravici přednesla i zástupkyně Europolu Béregére Dréno a zástupkyně Interpolu Francoise Dorcier.
 
Během dvoudenního setkání odborníci prezentovali úspěchy jednotlivých států v rámci operace OPSON IV, tedy počty zadržených potravin, či nápojů, ale také proběhlo plánování a příprava operace OPSON V.
 
V rámci operace OPSON IV proběhlo více než 2 400 kontrol. Ve Velké Británii byla odhalena továrna produkující falsa značkového alkoholu. Při zásahu bylo zajištěno velké množství etiket a obalů a několik desítek tisíc lahví připravených k plnění. Dále velkoobjemové nádoby nemrznoucích směsí a další chemické látky. Italským úřadům se podařilo zabránit prodeji třiceti tun zkažených mořských plodů, které se firma rozhodla za použití chemikálií vydávat za čerstvé a takto je expedovat spotřebitelům. Ne vždy však celníci a policisté narazí jen na velkoobjemové zásilky a tedy desítky tun komodit. Francouzští celníci například zadrželi na pařížském letišti v zavazadlech cestujících deset kilo pašovaného kaviáru, či zásilku 4 tun jahod neodpovídajících deklarované odrůdě.
 
Své zkušenosti zahraničním kolegům prezentovali i zástupci Ministerstva zemědělství České republiky, Celní správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a pracovníci Státní veterinární správy.
 
13. dubna 2015
kpt. David Schön
tiskový mluvčí, Policejní prezidium
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem