Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Odcizená jízdní kola na Berounsku

BEROUNSKO - Máte dobře zabezpečená svá jízdní kola? 

Policisté obvodního oddělení Beroun nyní prošetřují krádež jízdních kol, ke které došlo dne 26. května 2020 po šestnácté hodině v Plzeňské ulici v Králově Dvoře před prodejnou. Dosud neznámý pachatel se zmocnil dvou jízdních kol, která zde byla připevněna lankovým zámkem u sloupu veřejného osvětlení. Jednalo se o jedno pánské horské kolo značky Bergamotg Revox 6, černé barvy s modrým potiskem, velikosti XL v hodnotě 18 000,-Kč včetně vybavení. Druhé horské kolo bylo dámské značky Superior MODO XL 849 stříbrobílé barvy s růžovými doplňky, velikost L v hodnotě 9 000,-Kč s vybavením. Celkem vzniklá škoda činí 27 300,-Kč.    

Dále bylo na policejní služebnu oznámeno odcizení jízdního kola značky Tresk Top fuel, barvy červenobílé s černými nápisy, které se v době odcizení od 24. do 27. května 2020 nacházelo v suterénu domu v Jaselské ulici v Berouně. V tomto prostoru bylo připoutáno k zábradlí lankovým zámkem. Škoda odcizením byla vyčíslena na částku 35 200,-Kč.

Na obvodním oddělení Hořovice policisté pátrají po dvou odcizených jízdních kolech a po pachateli, který je odcizil ze společných prostor chodby panelového domu v Hořovicích v Anýžově ulici. K této krádeži kola došlo v době od 21.30 hodin dne 26. května 2020 do 7.30 hodin následujícího dne. Pachatel svým jednáním způsobil majiteli škodu ve výši 20 490,-Kč.

Policisté všechny tři případy prošetřují jako podezření z trestného činu krádeže a po pachatelích pátrají. 

Policie vyzývá občany, aby byli obezřetní a pokud zaznamenají pohyb podezřelé osoby při páchání trestné činnosti, aby využili bezplatné policejní linky 158 a svým zavoláním pomohli dopadnout pachatele trestné činnosti. Všímavostí občanů a upozorněním na protiprávní jednání pachatelů lze ochránit ostatním osobách jejich soukromý majetek, ale také i společný majetek na veřejném prostranství. Na základě všímavosti občanů a včasného zásahu policistů je větší předpoklad dopadení pachatele přímo při činu, ať se jedná o poškození vozidla nebo jeho odcizení, odcizení jízdních kol a jiných věcí ze sklepních kójí, vloupání do bytů, garáží a chatek nebo poškození společného majetku v ulicích, a to například znehodnocení laviček, soch, skleněných výplní, či světelného osvětlení.

Policisté neustále upozorňují cyklisty, aby dbali zvýšené opatrnosti a své jízdní kolo si při odchodu vždy řádně zabezpečili.

Vzhledem k tomu, že v současné době s příchodem letních dnů a prázdninového období je navýšen pohyb cyklistů v ulicích a kolo využívají jako dopravní prostředek.  Především se objevují i rekreační cyklisté, kteří vyjíždějí na výlety.

Z těchto důvodů policisté cyklisty upozorňují  na možnost krádeží kol, ke kterým dochází především neopatrností samotných cyklistů, kdy v momentě nepozornosti a ponechání jízdního kola bez povšimnutí bývá mnohdy tento skutek  zlodějem využit v jeho prospěch.

Několik rad, jak si své jízdní kolo bezpečně zajistit a předejít krádeži:

- při odstavení jízdního kola na ulici použijete vždy bezpečnostní zámek a snažte se kolo připoutat  

   k pevnému bodu (bezpečnostní stojan, zábradlí, sloup)

- zabezpečení jízdního kola pomocí zabezpečovacího systému je třeba využít i při ukládání kola do

   sklepní kóje a na balkony

- jste-li ve skupině dalších cyklistů je přednost fyzické přítomnosti další osoby u odstavených kol

- pokud ukládáte jízdní kolo do společných prostor domu, dbejte na uzavírání vstupních dveří do

   objektu, ale i do společných prostor, kde jsou kola uskladněna a i zde využijte bezpečnostní stojan

   nebo systém

- ani na vlastních pozemcích neponechávejte volně odložená kola, neboť i zde je nutnost svá jízdní

  kola ochraňovat, a to opět využitím bezpečnostního systému nebo uložením do přilehlých prostor

  pod bezpečnostním zámkem.

nprap. Jana Šteinerová
tisková mluvčí
P ČR  Kladno
29. května 2020

vytisknout  e-mailem