Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Odcizení dat z platebních karet

BŘECLAVSKO: Pokud jste poškozeni, obraťte se na policii.  

Břeclav - Břeclavští policisté v těchto dnech přijali oznámení od občanů, kteří zjistili, že jim byl proveden neoprávněný finanční výběr z bankovního účtu. Případy se shodují v tom, že transakce byla uskutečněna z bankomatu na Taiwanu. Přestože majitelé měli platební prostředek stále u sebe (nedošlo k jeho odcizení či ztrátě), byly jim peníze podvodně vybrány.

Pravděpodobně došlo k zkopírování údajů z platební karty při výběru z bankomatů. Jedná se o tzv. skimming, který označuje podvodný způsob fyzického okopírování magnetického proužku platební karty a následné odčerpání peněz prostřednictvím internetového platebního portálu či výběru hotovosti z bankomatu. S nainstalováním skimmovacího zařízení jsme se přímo v Břeclavi setkali poprvé v červenci 2010. Další případ evidujeme tento měsíc v Mikulově. Vzhledem k tomu, že se jedná o závažnou trestnou činnost týkající se neoprávněného zásahu do provozu bankomatu, věnují kriminalisté problematice zvýšenou pozornost. 

Policisté žádají občany, kteří zjistili, že se stali obětí neoprávněného výběru, aby se dostavili na policejní služebnu a podali oznámení. Možnému zneužití lze předejít dodržováním jednoduchých bezpečnostních pravidel. Lidé by se měli před začátkem transakce přesvědčit, zda nejsou na bankomatu provedeny nějaké konstrukční změny a  zda se v bezprostřední blízkosti nenachází další osoby. Nejdůležitější zásadou je, aby si klient banky při výběru z bankomatu zakryl druhou rukou desku s čísly, když zadává číselné kombinace PIN kódu. Tímto způsobem může zabránit možnému odpozorování číselné kombinace.
por. Mgr. Kamila Haraštová, 19. 2. 2013
bankomaty.wav
 

vytisknout  e-mailem