Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Odcizení zahrádkářského vybavení

TACHOVSKO, DOMAŽLICKO - Zahrádkáři "zazimujte" nejenom záhonky, ale i svoji výbavu! 

     K vloupání do zahradních domků a uskladňovacích prostor zahrad došlo v uplynulých dnech nejenom na Tachovsku, ale i Domažlicku. V neděli 2.11.2014 vyjížděli policisté z obvodního oddělení Horšovský Týn do Blížejova a poté na Plzeňské předměstí do Týna. V prvním případě bylo zjištěno, že zatím neznámý pachatel odcizil během uplynulých tří týdnů  ze zahradní kolny sekačku na trávu a  několik masivních dřevěných židlí. Na místě činu po sobě zanechal škodu za více jak 16 tisíc korun. V druhém případě  došlo k vloupání  do zahradních domků na několika parcelách v ulici K Terénu. Zahrádkářům byla odcizena benzinová sekačka na trávu, prodlužovací kabely, žebřík a radiomagnetofon v celkové hodnotě přesahující osm tisíc korun. Zahradní chatky se staly o víkendu terčem útoku pachatele i na Tachovsku. Z prvního na druhého listopadu došlo k vloupání do čtyř  zahradních chatek ve Stříbře. Předmětem zájmu pachatele byly uskladněné alkoholické nápoje, vrtačky, elektrická pila a satelitní přijímač. Celková škoda, kterou po sobě pachatel zanechal, byla vyčíslena skoro na 13 tisíc korun. Popsané případy nyní šetří policisté z obvodních oddělení Horšovský Týn a Stříbro pro podezření ze spáchání přečinu krádeže.

     Pro zloděje, kteří si pro své nekalé úmysly vybírají odlehlé zahrádkářské kolonie a rekreační objekty, nastává s příchodem podzimu a zimy  čas "příležitostí". Tyto objekty totiž zůstávají přes zimní období často opuštěné a přitom v nich majitelé mnohdy ponechávají i cenné věci.
     Z hlediska vloupání jsou u všech objektů rizikovým místem stavební otvory - okna, dveře, prosklené plochy, balkony, vikýře a podobně. Proto bychom měli svůj objekt začít  zabezpečovat právě od nich a to od použití různých mechanických až po užití technických zabezpečovacích prostředků (bezpečnostní zámkový systém, pevné uzamykatelné okenice, mříže, elektronická ochrana chaty ....). Abychom snížili výši způsobené škody, je nutné odvézt do bezpečí cenné předměty a vybavení jako například elektroniku. Z "dosahu" by měly být odstraněny i předměty, které by pachateli mohly posloužit ke vstupu - žebříky, různá páčidla, sekery a podobně.

por. Bc. Jana Tomková
3.11.2014

vytisknout  e-mailem