Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Odcizil hrnec s jídlem

MOSTECKO - Ohřál si ho v jiném bytě; Návštěva v cizím domě; Poškozené vozidlo. 

Návštěva v cizím domě
Během několika dní mostečtí policisté objasnili vloupačku do rodinného domu. Začátkem března měl, v tu dobu ještě policii neznámý muž, násilím vniknout do jednoho z domů v okrajové části města Mostu. Vytvořeným otvorem v okně a nezván měl vstoupit do obytného prostoru, který prohledal. Zřejmě bral vše, co mu přišlo pod ruku. V různých částech objektu měl odcizit hodnotné šperky. To mu asi nestačilo a jeho pozornosti neunikla ani drobná elektronika a peníze. Poškozené měl připravit o tablet, mobilní telefon, elektronickou čtečku knih a hodinky. Nejen, že měl způsobit škodu neoprávněným vstupem, ale po nepříjemném zjištění majitelé postrádali svůj majetek v hodnotě převyšující 150 tisíc korun. Profesionální prací policistů, včetně kriminalistického technika, na místě činu, byl podezřelý v krátké době dopaden. V současné době čelí 42letý Mostečan trestnímu stíhání a od vyšetřovatele si převzal obvinění ze spáchání trestných činů krádež vloupáním a porušování domovní svobody. Muži zřejmě neprospěje ani skutečnost, že jeho majetková trestní minulost je velmi pestrá. Policisté zjistili, že byl před měsícem propuštěn z výkonu trestu odnětí svobody, kde pobýval za obdobné delikty. Za výpravu do cizí nemovitosti hrozí stíhanému v případě odsouzení další pětileté vězení.

Poškozené vozidlo
Policisté obvodního oddělení Most sdělili podezření 21letému muži z Litvínova ze spáchání trestného činu poškození cizí věci. Kladou mu za vinu, že měl koncem února v mostecké části Severní poškodit vozidlo Škoda. Z výsledku šetření vyplynulo, že podezřelý měl v brzkých ranních hodinách procházet mezi zaparkovanými auty a nezjištěným předmětem měl poškodit karoserii jednoho automobilu po celé délce. Tím měl majiteli způsobit téměř třicetitisícovou hmotnou škodu. Soud může za jeho jednání uložit mladíkovi až roční trest odnětí svobody.

Odcizil hrnec, troubu i boty
Mostečtí policisté objasnili několik krádeží, které má dle nich na svědomí jedna osoba. V polovině měsíce února měl v nočních hodinách 29letý Mostečan odcizit hrnec s jídlem, kladivo a nářadí. Před tím byly věci položené na jednom z balkónů ve výšce 3 metry ve staré mostecké zástavbě. O několik minut později a o kousek dál spatřil pootevřené okno přízemní bytové jednotky, do které měl vstoupit. Dle jeho slov mu byla zima a šel se tam jenom „podívat.“ Po zjištění, že v bytě teče voda a je funkční elektřina, si měl v troubě ohřát dříve zcizené jídlo v hrnci. Bez svolení majitelů nemovitosti měl užívat prostor téměř jeden měsíc. Nezdráhal se využít veškeré vymoženosti bytu a užíval ho jako jeho vlastní. Dokonce si měl i vyprat prádlo. Podle policistů připravil ale poškozeným nepříjemné zjištění v podobě odcizené trouby, indukční desky, bodových světel, stolu a splachovadla. Po jeho odchodu z dočasného bydlení zanechal majiteli škodu převyšující 30 tisíc korun. Šetřením policistů vyšlo najevo, že tentýž Mostečan začátkem března vstoupil ve večerních hodinách do společných prostor jednoho z bytových domů. Pokusil se odcizit čtyři páry volně odložených bot. K jeho smůle byl přistižen majitelem obuvi, který přivolal hlídku a muže policistům předal. Strážcům zákona je nenechavec znám pro jeho jiné obdobné delikty, za které byl soudem potrestán. Na policejní služebně si ve zkráceném přípravném řízení převzal sdělení podezření ze spáchání trestných činů krádež vloupáním, porušování domovní svobody a poškození cizí věci. V případě odsouzení se může podezřelý vrátit do vězení na tři roky.

prap. Václav Krieger
KŘP Ústeckého kraje
25. března 2022

vytisknout  e-mailem