Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Odložené případy „POČESKU“ VI. díl

KRAJ: Informace od občanů mohou vést k objasnění případu vraždy 

Vražda novorozence neznámé totožnosti v Brně
 
            Dne 7. 6. 2009 oznámil telefonicky na tísňovou linku 158 Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje občan z Brna, že v brněnské městské části Nový Lískovec, v opuštěné zahrádkářské kolonii, nad ulicí Petra Křivky, ve směru k ulici Slunečné, nalezl v betonové vodní nádrži červenou nákupní tašku s nápisem INTERSPAR ve které byly tělesné pozůstatky novorozence.
            Policisté z Obvodního oddělení Brno-Výstaviště při prověřování oznámení zjistili, že místo nálezu mrtvého novorozence v bývalé zahrádkářské kolonii je přístupné od zastávky MHD trolejbusu číslo 26, označené jako Kamenný vrch, po vyšlapané pěšině v trávě směrem do kopce, ve vzdálenosti 102 metrů od sloupu veřejného osvětlení s číselným označením 168, na ulici Petra Křivky. Napravo od pěšiny se ve vzdálenosti 510 centimetrů nacházela bývalá betonová nádrž na vodu obdélníkového půdorysu o rozměru 215 x 205 centimetrů, která v minulosti náležela k zahradní chatce. V těsné blízkosti nádrže se nacházel zdemolovaný betonový sklep a stavební suť z bývalé zahradní chatky. V okolí místa činu rostl neudržovaný travní porost, ovocné stromy a keře.
            Tělesné pozůstatky novorozence byly ve značném stádiu hnilobného procesu a přivolaná lékařka z Úrazové nemocnice Brno mohla pouze konstatovat smrt z neznámých příčin.    
 
Dne 8. 6. 2009 byla na Ústavu soudního lékařství v Brně provedena soudní pitva mrtvého novorozence. Soudními lékaři bylo zjištěno, že se jedná o tělíčko novorozence nebo kojence krátce po porodu, ve značném stádiu hnilobného rozkladu. Vzhledem ke tkáňovým ztrátám lze předpokládat jak vyšší hmotnost, tak délku dítěte, což zcela jistě zaručovalo životaschopnost a odpovídá donošenosti. Nebyly nalezeny žádné známky nezralosti, které by životaschopnost novorozence vylučovaly. Genetickou expertizou byl stanoven profil DNA dítěte a bylo zjištěno mužské pohlaví. Dobu smrti novorozence znalci odhadli řádově na několik týdnů až měsíců před jeho nálezem.
 
            Případ byl předán k dalšímu šetření policistům Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje odboru obecné kriminality pro podezření ze spáchání trestného činu vraždy dle § 219 odst.1, 2,písm. e) tr. zákona. Kriminalisté při vyšetřování zjistili, že v okolí místa nálezu mrtvého novorozence se nachází zahrádkářská kolonie Českého zahrádkářského svazu, základní organizace Kamenný vrch. Od zahrádkářů se jim nepodařilo zjistit relevantní informace k případu. Tito uváděli, že na zahrádky jezdí autem od ulice Travní a kolem místa činu tak neprochází. V opuštěné části zahrádkářské kolonie se za teplého počasí pohybovali bezdomovci a závadová mládež. Na upozornění občanů policisté provedli šetření k obyvatelům nájemního domu na ulici Koniklecové v Brně, kde je obecní dům pro sociálně slabší občany a pro matky samoživitelky s malými dětmi. Získané informace k ubytovaným ženám v současnosti, nebo i v minulosti na této adrese k objasnění případu nevedly. Vzhledem k tomu, že v červené tašce s nápisem Interspar byl nalezen značně znečištěný ručník a další předměty, lze předpokládat, že pachatelka porodila dítě doma a může pocházet z okolí místa nálezu mrtvého novorozence – městské části Lískovce, Kamenného vrchu, případně Bohunic a používala zmíněnou červenou umělohmotnou tašku. Lze předpokládat i jistý vztah k místu nálezu mrtvého novorozence bývalé zahrádkářské kolonii nad ulicí Petra Křivky.
 
            Na objasnění tohoto závažného případu kriminalisté i nadále intenzivně pracují a proto se obrací na veřejnost s žádostí o informace k možné pachatelce, případně jejich postřehů, které mohou zatelefonovat na tel. číslo 974 622031, nebo zaslat na adresu:
PČR Krajské ředitelství Jihomoravského kraje SKPV odbor analytiky, 611 32 BRNO, Kounicova 24, případně na adresu tiskového oddělení:
PČR KŘP JmK Preventivně informační oddělení Kounicova 24, 611 32 Brno, fax: 974 622 532, či e-mailovou adresu: tiskjm@mvcr.cz  
Případným oznamovatelům policisté zaručují naprostou anonymitu.
 
emeritní vrchní komisař Vladimír Matoušek
odbor analytiky                                               
KŘP Jmk SKPV
Odkazy do noveho okna

betonová nádrž s vodou ve které byla taška nalezena

betonová nádrž s vodou ve které byla taš... 

Detailní náhled

směrcesty  k místu nálezu novorozence

směrcesty k místu nálezu novorozence 

Detailní náhled

taška ve které  byl mrtvý novorozenec

taška ve které byl mrtvý novorozenec 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem