Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Ohlédnutí za silvestrovským děním

ŠUMPERSKO - Konec roku se obešel bez větších komplikací. 

Poslední den loňského roku a také první den toho letošního se na Šumpersku obešel bez větších komplikací. Evidujeme pouze jednu událost mající souvislost s neopatrnou manipulací se zábavní pyrotechnikou, a sice římskou svící, při které si měl muž ze Šumperska poranit oko. Dále evidujeme jeden případ intoxikace mladistvého alkoholem.

Dále policisté šetřili desítku oznámení, která byla kvalifikována jako přestupky proti občanskému soužití, veřejnému pořádku a majetku. Obsahem těchto oznámení jsou různé schválnosti, drobná fyzická napadení, krádeže svršků a mobilních telefonů. Dokumentujeme také jeden případ poškozeného vozidla v Šumperku.

Také na silnicích byl relativní klid. V období od 31. 12. 2018 vyjeli policisté ke čtyřem dopravním nehodám. Ve dvou případech se jednalo o střet vozidla se zvěří, dále o poškození zaparkovaného vozidla při couvání v Přemyslově. Prověřujeme také okolnosti havárie podnapilého řidiče, ke které došlo krátce před druhou hodinou ranní včerejšího dne v Oskavě.

Dalšího nezodpovědného řidiče zastavili policisté 1. ledna 2019 po poledni v Libině. Po předložení dokladů potřebných k řízení a provozu motorového vozidla vyzvali muži zákona 35letého řidiče, aby se podrobil také orientační dechové zkoušce. Ta byla pozitivní, s hodnotou 0,98 ‰, opakované zkoušky pak ukázaly hodnoty lehce nad jedno ‰. S naměřenými hodnotami řidič souhlasil, lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu se však odmítl podrobit. Policisté řidiči zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Nyní je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Mohelničtí policisté se zabývají případem odcizení elektrického nářadí z domu na ulici U Brány, ve kterém probíhá rekonstrukce. Dosud neustanovený pachatel někdy v době od 28. prosince 2018 do odpoledních hodin prvního lednového dne násilím vytlačil dvoukřídlé dřevěné vchodové dveře. V chodbě domu pak našel uložené elektrické nářadí využívané právě k rekonstrukci, a toto si přisvojil. Majitelům nářadí způsobil škodu za 33 000 Kč. Věc šetříme pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže.

Na mohelnické policisty se obrátil také 48letý muž, který oznámil, že v době od 26. do 31. 12. 2018 jemu neznámá osoba otevřela nezajištěnou schránku hrobky nacházející se na mohelnickém hřibově a z této odcizila urnu s ostatky. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu hanobení lidských ostatků, za který pachateli v případě jeho zjištění a odsouzení hrozí podle trestního zákoníku až dvouletý trest odnětí svobody.

Ze spáchání přečinu poškození cizí věci je důvodně podezřelý dosud nezjištěný vandal, který pravděpodobně v průběhu silvestrovské noci v Dolních Studénkách postříkal červenou barvou na čtyřech místech fasádu místního kostela. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 7 000 Kč. Za takové jednání hrozí pachateli mimo jiné až roční pobyt za mřížemi.

Někdy v době od 30. prosince 2018 do ranních hodin 1. ledna 2019 vnikl dosud nezjištěný pachatel za použití násilí ve Velkých Losinách do provozovny bistra. Po jeho „návštěvě“ postrádá majitel několik lahví s tvrdým alkoholem, likéry, vínem, ale také balík nealka v hodnotě za bezmála 5 000 Kč. Věc šetříme pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
2. ledna 2019

vytisknout  e-mailem