Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Ohlédnutí za svátečním víkendem

TRUTNOVSKO - Krádeže, zákazy řízení a alkohol za volantem 

158.jpg
V průběhu uplynulého víkendu včetně čtvrtku do pondělního rána 8. 7. 2013 policisté na Trutnovsku přijali oznámení o čtyřiadvaceti nově spáchaných přečinech, které policejní hlídky zadokumentovaly a k těmto provedly prvotní šetření. Oznámení se týkala hlavně majetkové trestné činnosti, mezi kterou patří krádeže prosté a krádeže provedené vloupáním. Dále muži zákona zahájili úkony trestního řízení v případech podezření ze spáchání přečinů maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, neoprávněného užívání cizí věci, poškození cizí věci, zanedbáni povinné výživy, podvodu a ohrožení pod vlivem návykové látky. V průběhu dnů volna navíc muži zákona zpracovali sedmdesát přestupků. Ve většině případů se jednalo o protiprávní jednání, kterého se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích, dále se jednalo o drobné majetkové delikty a narušení občanského soužití.
 
Nejzávažnějším případem, který policisté v průběhu uplynulého víkendu zadokumentovali, je krádež dvou silničních motocyklů, které dosud neznámí zloději odcizili v průběhu noci ze soboty na neděli z volně přístupného parkoviště jednoho z hotelů ve Špindlerově Mlýně. O uvedeném případu jsme širokou veřejnost informovali již v pondělí dopoledne 8. 7. 2013 cestou policejního zpravodajství.
 
V neděli 7. 7. 2013 vyhlásili úpičtí policisté celostátní pátrání po přední registrační značce 2H6 6931, kterou dosud neznámý zloděj odcizil ze zaparkované škodovky ve Rtyni v Podkrkonoší. Oznamovatelka vyčíslila škodu na 200 korun.
Další krádež registrační značky oznámila v pátek dopoledne 5. 7. 2013 policistům z Hostinného provozovatelka osobního motorového vozidla Volkswagen, které stálo na Lidické ulici. V tomto případě se jednalo o zadní registrační značku 5H6 2447. Poškozená vyčíslila škodu na 450 korun. Muži zákona uvedené případy zaprotokolovali pro podezření ze spáchání přestupku proti majetku, za které může být správním orgánem uložena pokuta až do výše 15 tisíc korun.
 
Žacléřští policisté v sobotu navečer 6. 7. 2013 vyjížděli do jedné z prodejen v ulici Karla Čapka, kde si měl jeden ze zákazníků vybrat několik kusů zboží, se kterým z provozovny odešel, aniž by jej zaplatil. Při odchodu byl prodavačkou upozorněn na tu skutečnost, že je za sortiment třeba zaplatit. Odpovědí byla pouze výhružka a několik výrazů, které jsou na míle vzdálené slušnému vyjadřování. Po příjezdu policejní hlídky se podezřelý muž na místě již samozřejmě nenacházel. Místní muži zákona díky výborné místní a osobní znalosti pětadvacetiletého mladíka, který pro ně není neznámou osobou, vypátrali v místním restauračním zařízení. Podezřelý v provozovně na opětovné výzvy policistů nijak nereagoval a navíc se je pokusil ohrozit. Muži zákona na místě provedli služební zákrok, po kterém „silák“ skončil s pouty na rukou na policejní stanici. Muž omezený na osobní svobodě je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu krádež, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na dva roky.
 
V neděli 7. 7. 2013 žacléřští policisté zaprotokolovali případ krádeže několika desítek lahví archivních vín a dalších alkoholických nápojů. Místní policisté z výpovědi poškozeného zjistili, že dosud neznámý zloděj v průběhu několika uplynulých měsíců z volně přístupného neobydleného značně poškozeného objektu na Rýchorském náměstí odcizil shora uvedený sortiment. Poškozený vyčíslil škodu na necelých 13 tisíc korun. Za přečin krádež hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky.
Policie České republiky žádá všechny občany, aby nedávali zlodějům šanci svou lehkomyslností.
 
V sobotu 6. 7. 2013 vyjížděli krátce po poledni trutnovští policisté do jednoho z hypermarketů v Trutnově na Žižkově ulici, kde si pracovník bezpečnostní agentury všiml zvláštního chování a počínání jednoho ze zákazníků. Přistižený osmatřicetiletý muž chtěl přes prostor pokladen pronést zboží v hodnotě necelých 300 korun, aniž by jej zaplatil. Přivolaní policisté následně provedeným šetřením a lustrací zjistili, že shora uvedený byl v posledních třech letech za majetkovou trestnou činnost pravomocně odsouzen.
Dalšího nepoctivého zákazníka dopadli pracovníci bezpečnostní agentury v sobotu odpoledne v trutnovském hobymarketu na Obchodní ulici. Přistižený zákazník si chtěl přilepšit o zboží v hodnotě necelých 3 tisíc korun. Jednapadesátiletý muž byl rovněž v posledních třech letech za majetkovou trestnou činnost pravomocně odsouzen. Proto budou obě shora uvedená protiprávní jednání, která mají znaky přestupku proti majetku, zadokumentována pro podezření ze spáchání přečinu krádež, za které může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky.
 
V pátek večer 5. 7. 2013 zastavili královédvorští policisté v obci Kohoutov při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ke kontrole zemědělský stroj značky JOHN DEERE. Provedenou lustrací muži zákona zjistili, že šestapadesátiletý muž sedící za volantem dopravního prostředku má Okresním soudem v Trutnově do roku 2015 vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Následně provedenou dechovou zkouškou policejní hlídka zjistila, že nezodpovědný účastník silničního provozu před nebo během jízdy požil alkoholický nápoj. Přístroj prokázal 1,49 promile v jeho dechu.
Další dva nezodpovědné řidiče, kteří neměli za volantem co dělat, zastavili vrchlabští policisté v pátek ráno na Lánovské ulici. Dvacetiletá dívka a devatenáctiletý mladík usedli za volanty osobních motorových vozidel i poté, co jim byl rozhodnutím Okresního soudu a správním orgánem několika městských úřadů vysloven zákaz řízení motorových vozidel.
Policejní hlídky uvedená protiprávní jednání zadokumentovaly pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za které může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky. V prvním z uvedených případů je traktorista navíc podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
Dopravní policisté v průběhu dnů volna zadokumentovali 10 dopravních nehod, při kterých naštěstí nedošlo k žádnému zranění. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Dopraváci vyřešili 60 přestupků, za které uložili blokové pokuty ve výši necelých 43 tisíc korun. Dechové zkoušce se podrobilo 195 řidičů motorových vozidel. Dva ze zkontrolovaných účastníků silničního provozu usedli za volant svého dopravního prostředku po požití alkoholického nápoje, třetí potom po požití omamné a psychotropní látky. Zahraničnímu motoristovi hlídka dopravních policistů uložila za jeho protiprávní jednání kauci ve výši 6 tisíc korun.
 
V průběhu víkendu dohlíželo na klid a veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 6 pěších policejních hlídek. 
 
Na tísňovou linku 158 operační důstojníci přijali 121 telefonátů, 50 z nich bylo využito a zbývajících 71 nesouviselo s prací PČR. 
por. Bc. Udo Ertner
8. 7. 2013 ve 14:00

vytisknout  e-mailem