Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Ohlédnutí za uplynulým víkendem

TRUTNOVSKO - Alkohol a omamné látky za volantem 

V průběhu uplynulého víkendu včetně pátku do pondělního rána 8. 4. 2013 policisté na Trutnovsku přijali oznámení o třinácti nově spáchaných přečinech, které policejní hlídky zadokumentovaly a k těmto provedly prvotní šetření. Oznámení se týkala hlavně majetkové trestné činnosti, mezi kterou patří krádeže prosté a krádeže provedené vloupáním. Dále muži zákona zahájili úkony trestního řízení v případech podezření ze spáchání přečinů poškození cizí věci, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, zanedbání povinné výživy, neoprávněného užívání cizí věci, podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V průběhu dnů volna navíc muži zákona zpracovali jednašedesát přestupků. Ve většině případů se jednalo o protiprávní jednání, kterého se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích, dále se jednalo o majetkové delikty a narušení občanského soužití.
 
V neděli 7. 4. 2013 se na policisty ze Špindlerova Mlýna obrátila s žádostí o pomoc dvaadvacetiletá dívka z Vrchlabí, která se stala obětí dosud neznámého zloděje. Policejní hlídka z výpovědi poškozené a z následně provedeného šetření zjistila, že oznamovatelka v noci ze soboty na neděli navštívila jednu ze sportovních akcí ve Svatém Petru. Při uvedené události jí dosud neznámý zloděj z její kabelky, kterou měla zavěšenou přes rameno, odcizil mobilní telefon značky SAMSUNG. Oběť krádeže vyčíslila škodu na 13 tisíc korun. Za přečin krádež hrozí lapkovi trest odnětí svobody až na dva roky.
Policie České republiky v Trutnově tímto žádá všechny občany, aby si na své osobní věci a jiné cennosti dávali mnohem lepší pozor. Každý by měl mít své cennosti neustále pod kontrolou. Zavazadla, ve kterých jsou uloženy peníze či jiné cennosti, nikdy nenoste na místech, kam nevidíte. Nedávejte zlodějům šanci svou nepozorností a někdy až lehkomyslností.
 
V neděli dopoledne 7. 4. 2013 zastavili policisté ze Svobody nad Úpou při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v obci Mladé Buky ke kontrole řidiče osobního motorového vozidla značky ŠKODA. Po provedené lustraci policejní hlídka zjistila, že třiačtyřicetiletý muž ze Svobody nad Úpou usedl za volant dopravního prostředku i poté, co mu byl Okresním soudem v Trutnově vysloven zákaz řízení motorových vozidel.
Dalšího muže, který měl vysloven zákaz řízení motorových vozidel, zastavili v neděli večer vrchlabští policisté v centru města na Dělnické ulici. Devětatřicetiletý muž usedl za volant škodovky i poté, co mu správní orgán Městského úřadu ve Dvoře Králové uložil shora uvedenou sankci. Policisté uvedená protiprávní jednání zadokumentovali pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí, za které může soud uložit trest odnětí svobody až na tři roky.
 
V neděli večer 7. 4. 2013 zastavili krátce před desátou hodinou policisté z Hostinného na Nádražní ulici při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ke kontrole řidičku osobního motorového vozidla značky Volkswagen. Po provedené lustraci byla osmadvacetiletá řidička vyzvána k podrobení se orientační zkoušce na zjištění návykových látek. Výsledek byl pozitivní. Policejní hlídka uvedené protiprávní jednání zadokumentovala pro podezření ze spáchání přestupku na úseku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, za který může správní orgán uložit vysokou pokutu a zákaz řízení motorových vozidel.
 
Na policisty z Hostinného se v pátek ráno 5. 4. 2013 obrátila s žádostí o pomoc osmatřicetiletá žena z Dolní Kalné, která službukonajícímu policistovi oznámila násilné vniknutí do palivové nádrže a následnou krádež pohonných hmot. Místní muži zákona provedeným šetřením zjistili, že dosud neznámý zloděj násilím vnikl do palivové nádrže zaparkovaného osobního motorového vozidla Škoda, ze které zmizelo několik desítek litrů benzinu. Oznamovatelka vyčíslila škodu na necelých 9 tisíc korun. Za přečin krádeže provedené vloupáním a poškození cizí věci hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky. Po zloději místní muži zákona intenzivně pátrají.
 
V pátek odpoledne 5. 4. 2013 vyjížděli vrchlabští policisté do jedné z prodejen na Nádražní ulici, kde si pracovník bezpečnostní agentury všiml zvláštního chování a počínání jednoho ze zákazníků. Přistižený dvacetiletý muž přes pokladnu přenesl zboží v hodnotě devadesáti korun, aniž by jej zaplatil. Policisté následně provedeným šetřením a lustrací zjistili, že shora uvedený byl v posledních třech letech za majetkovou trestnou činnost pravomocně odsouzen. Proto bude shora uvedené protiprávní jednání, které má znaky přestupku proti majetku, zadokumentováno pro podezření ze spáchání přečinu krádež, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky.
 
V pátek 5. 4. 2013 krátce po půlnoci zastavili vrchlabští policisté při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na Valteřické ulici ke kontrole řidiče osobního motorového vozidla značky Volkswagen. Po provedené lustraci byl muž sedící za volantem vyzván k podrobení se dechové zkoušce. Přístroj na měření alkoholu prokázal 1,84 promile v dechu nezodpovědného třicetiletého řidiče. Policejní hlídka uvedené protiprávní jednání zadokumentovala pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok.
 
 Dopravní policisté v průběhu dnů volna zadokumentovali 5 dopravních nehod, při kterých došlo ke třem zraněním. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Dopraváci vyřešili 27 přestupků, za které uložili blokové pokuty ve výši necelých 17 tisíc korun. Dechové zkoušce se podrobilo 104 řidičů motorových vozidel. Čtyři ze zkontrolovaných účastníků silničního provozu usedli za volant svého dopravního prostředku po požití alkoholického nápoje.
 
V průběhu velikonočního víkendu dohlíželo na klid a veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 5 pěších policejních hlídek. 
 
Na tísňovou linku 158 operační důstojníci přijali 107 telefonátů, 48 z nich bylo využito a zbývajících 59 nesouviselo s prací PČR. 
por. Bc. Udo Ertner
8. 4. 2013 v 10:40

vytisknout  e-mailem