Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Ohlédnutí za uplynulým víkendem

TRUTNOVSKO - Krádeže, alkohol a řízení bez oprávnění 

V průběhu uplynulého víkendu včetně pátku do pondělního rána 21. 1. 2013 policisté na Trutnovsku přijali oznámení o jedenácti nově spáchaných přečinech, které policejní hlídky zadokumentovaly a k těmto provedly prvotní šetření. Oznámení se týkala hlavně majetkové trestné činnosti, mezi kterou patří krádeže prosté a krádeže provedené vloupáním. Dále muži zákona zahájili úkony trestního řízení v případech podezření ze spáchání přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky, poškození cizí věci, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, zanedbání povinné výživy a neoprávněného užívání cizí věci. V průběhu dnů volna navíc muži zákona zpracovali osmapadesát přestupků. Ve většině případů se jednalo o protiprávní jednání, kterého se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích, dále se jednalo o majetkové delikty a narušení občanského soužití.
 
V neděli odpoledne 20. 1. 2013 vyjížděli trutnovští policisté do jednoho z obchodních domů v Horním Starém Městě, kde byl pracovníkem bezpečnostní služby obchodního řetězce zadržen dvaadvacetiletý mladík z Náchodska. Přistižený „zákazník“ chtěl přes pokladnu přenést zboží v hodnotě necelých 700 set korun, aniž by jej zaplatil. Policisté následně provedeným šetřením a lustrací zjistili, že shora uvedený byl v posledních třech letech za majetkovou trestnou činnost pravomocně odsouzen. Proto bude shora uvedené protiprávní jednání, které má znaky přestupku proti majetku, zadokumentováno pro podezření ze spáchání přečinu krádež, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky.
 
Další případ krádeže zboží z prodejny zadokumentovala trutnovská policejní hlídka v neděli navečer 20. 1. 2013. Zástupce vedoucího jednoho z obchodů v Trutnově na Obchodní ulici policistům oznámil, že z jejich provozovny dosud neznámí pachatelé odcizili dámské oblečení, které nezaplatili a z místa utekli. Škoda byla vyčíslena na necelých 12 tisíc korun. Za přečin krádež hrozí nenechavcům trest odnětí svobody až na dva roky. Policie České republiky v Trutnově po zlodějích a odcizených oděvních svršcích intenzivně pátrá.
 
V sobotu 19. 1. 2013 zastavili krátce po jedné hodině vrchlabští policisté při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v obci Strážné ke kontrole řidiče osobního motorového vozidla značky SSANGYONG MUSSO. Muž sedící za volantem automobilu byl policisty vyzván k podrobení se dechové zkoušce. Přístroj na měření alkoholu prokázal 1,67 promile v dechu nezodpovědného devětatřicetiletého muže. Provedenou lustrací a následnou kontrolou muži zákona zjistili, že uvedený muž neusedl za volant pod vlivem alkoholu poprvé. Za dopravní nehodu pod vlivem alkoholu byl již řešen na podzim roku 2012. Dalším šetřením policejní hlídka zjistila, že vozidlo nesplňuje podmínky pro provoz na pozemních komunikacích z důvodu propadlé technické kontroly. Policejní hlídka uvedené protiprávní jednání zadokumentovala pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok.
 
Královédvorští policisté v pátek odpoledne 18. 1. 2013 vyjížděli do obce Kocbeře, kde dosud neznámý zloděj v místním lomu odcizil ze zaparkovaných vozidel motorovou naftu. Policejní hlídka na místě provedeným šetřením zjistila, že nenechavec násilím vnikl do nádrží pracovních strojů, ze který odčerpal několik set litrů pohonných hmot. Zástupce poškozené společnosti vyčíslil škodu na necelých 19 tisíc korun. Za přečin krádeže provedené vloupáním hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky.
 
V pátek ráno 18. 1. 2013 zastavili při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu policisté z Pece pod Sněžkou v Horním Maršově ke kontrole osobní motorové vozidlo značky ŠKODA. Po provedené lustraci policejní hlídka zjistila, že sedmadvacetiletý muž sedící za volantem dopravního prostředku má nejedním správním orgánem uložen zákaz řízení motorových vozidel. Místní muži zákona uvedené protiprávní jednání zadokumentovali pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky. Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k provedení dalších opatření.
 
V průběhu víkendu dohlíželo na klid a veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 8 pěších policejních hlídek. 
 
Na tísňovou linku 158 operační důstojníci přijali 98 telefonátů, 43 z nich bylo využito a zbývajících 55 nesouviselo s prací PČR. 
nprap. Bc. Udo Ertner
21. 1. 2013 v 10:50

vytisknout  e-mailem