Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Ohrožení pod vlivem návykové látky

DOMAŽLICKO - Několik řidičů bylo o víkendu přistiženo pod vlivem alkoholu, jeden z nich i havaroval. 

     Z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky je podezřelých hned několik řidičů, které kontrolovali domažličtí policisté v rámci svého teritoria o víkendu. Řidiči měli usednout za volant svých vozů po požití alkoholických nápojů.

     První listopadový den vyjížděli před 14 hodinou domažličtí dopravní policisté k nehodě k hraničnímu přechodu Folmava. Na místě kolize bylo zjištěno, že 40letý řidič nákladního vozidla značky SCANIA s návěsem vjel na pravou krajnici, pak přejel do protisměru a pokračoval za levou krajnici do levého silničního příkopu. V rámci šetření nehody bylo pomocí provedené dechové zkoušky zjištěno, že je řidič pod vlivem alkoholu, jelikož se na detekčním přístroji objevila hodnota přesahující 1 promile alkoholu. Dále bylo zjištěno, že při nehodě došlo k lehkému zranění řidiče i jeho 22letého spolujezdce a hmotné škody, které vznikly nejenom na voze, ale i na přepravovaném nákladu a komunikaci, byly předběžně odhadnuty na tři miliony korun. Případ nyní šetří policisté domažlického dopravního inspektorátu.
     Druhý listopadový den byl policisty z obvodního oddělení Kdyně po 14 hodině odhalen 51letý řidič vozu značky OPEL, který měl rovněž svůj stroj řídít ve stavu vylučujícím způsobilost. Policisté zastavili řidiče v katastru obce Všeruby a při silniční kontrole se řidič podrobil i dechové zkoušce na zjištění přítomnosti alkoholu. Touto zkouškou bylo u řidiče naměřeno přes 1 promile alkoholu, proto je i tento řidič, stejně jako shora uvedený, podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
     Trojlístek "opilých" řidičů za volantem doplnil 3.listopadu 50letý motorista ve voze PEUGEOT, kterého kdynští policisté kontrolovali po druhé hodině v noci v ulici Nádražní ve Kdyni. U tohoto řidiče naměřili policisté při dechové zkoušce přes 1,5 promile alkoholu.
     Dle trestního zákoníku hrozí pachatelům popsaného protiprávního jednání trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti. V případě, že způsobí řidič havárii, dopravní nebo jinou nehodu, může být potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.

por. Bc. Jana Tomková
3.11.2014

vytisknout  e-mailem