Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Ohrozili životní prostředí

LOUNY - Dvojice byla obviněna, hrozí jí až pětileté vězení. 

Komisař služby kriminální policie a vyšetřování obvinil z trestných činů neoprávněného nakládání s odpady a poškození a ohrožení životního prostředí majitelku a bývalého provozního ředitele jedné pražské společnosti. Uvedených trestných činů se dopustili tím, že v rozporu se zákonem o nakládání s odpady neoprávněně nakládali s nebezpečnými odpady, čímž došlo k ekologické havárii a poškození životního prostředí v katastru obce Bezděkov u Žatce. Škoda na odstranění havárie byla znalcem odhadnuta řádově v desítkách milionů korun. Oba obviněné stíhá vyšetřovatel na svobodě. Pokud je soud uzná vinnými, hrozí jim trest odnětí svobody až na pět let.

Řídil pod vlivem

Třiačtyřicetiletému muži z Lounska sdělili policisté ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, neboť řídil motorové vozidlo opilý. Policisté jej kontrolovali v sobotu večer v lounské Husově ulici. Provedenou dechovou zkouškou mu naměřili několikrát po sobě hodnoty přes 1, 5 promile. Podle trestního zákoníku mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

Vykázán z bytu

Další vykázání ze společného obydlí provedli policisté o víkendu, v pozdních večerních hodinách, na jedné podbořanské adrese. Čtyřiačtyřicetiletý muž napadal v bydlišti svoji družku. Jelikož k fyzickému útoku docházelo opakovaně a jeho intenzita se stupňovala, vyhodnotili policisté jednání útočníka jako domácí násilí a na deset dní ho vykázali z bytu. Vyrozuměli intervenční centrum a vykázanou osobu poučili o jeho právním postavení. Poškozenou seznámili s možnostmi využití psychologických, sociálních a dalších služeb v oblasti pomoci obětem domácího násilí.

V lednu letošního roku vykázali policisté v lounském okrese dva násilníky, v únoru dokonce tři. V minulém roce policisté přistoupili k vykázání celkem 18 osob ze společného obydlí, v r. 2014 jich vykázali 17.

JAK SE ZACHOVAT V PŘÍPADĚ DOMÁCÍHO NÁSILÍ?

Dlouhodobé násilí:

Nestyďte se za svou situaci a vyhledejte odbornou pomoc. Zavolejte do specializovaného centra či azylového domu a pokuste se najít někoho, kdo vám může poradit.

Neomlouvejte násilí a neobviňujte se z něj.

Zavolejte někomu, komu věříte (přítelkyni, rodině) – vyberte si osobu, o níž víte, že jí můžete věřit a že pro ni bude nejdůležitější bezpečnost vás a vašich dětí. Pokud u ní nenaleznete podporu, zkuste najít někoho dalšího.

Vysvětlete dětem, co se děje, aby to chápaly, vyvarujte se ale pomlouvání jejich otce. Na případný útěk buďte připravena – promyslete si dopředu bezpečnostní plán, abyste neohrozila sebe ani své děti.

První krok je těžký, pokud ale nic neuděláte, násilí samo nepřestane – přes sliby násilníka. Pamatujte si, že násilí, které se neřeší, má tendenci se stupňovat.

Důvěřujte sama sobě a své intuici.

V případě bezprostředního útoku:

V případě napadení zavolejte policii – 158.

Před příjezdem policie neodklízejte případné stopy po násilí.

S policií se snažte mluvit bez přítomnosti partnera (např. v jiné místnosti).

V případě ublížení na zdraví navštivte odborného lékaře a nechejte si vypracovat odbornou zprávu.

Pokud je to jen trochu možné, neodcházejte bez dětí, později by mohlo být pro vás obtížné je získat zpět.

nprap. Jaromíra Střelcová
Louny, 8. března 2016

 

 

vytisknout  e-mailem