Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Okamžitá reakce

Pražská policie samozřejmě monitoruje a následně analyzuje veškerá zjištění a poznatky získané v rámci služby. Na konkrétní statistické výsledky poté okamžitě reaguje a přijímá příslušná opatření. 

Jelikož z těchto statistik vyplynuly zneklidňující skutečnosti nárůstu dopravních nehod, jejichž příčinou bylo nedodržení předepsané rychlosti a jízda pod vlivem alkoholu, přistoupila pražská policie k okamžité eliminaci těchto nešvarů. A to formou rozsáhlých dopravně bezpečnostních akcí. Další podstatnou skutečností, která byla motivací k takovémuto razantnímu přístupu je, že od počátku roku narostl počet obětí dopravních nehod. Ve srovnání se stejným obdobím roku loňského celkem o tři. Zde je na místě upozornit, že byť se jedná pro laika o možná zanedbatelné číslo, je nutné mít na zřeteli, že hovoříme o nenahraditelných lidských životech.
V pořadí třetí dopravně bezpečnostní akce probíhala na základě rozkazu ředitele Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy plk. Mgr. Martina Červíčka od středy šesti hodiny ráno, a trvala do pátečních brzkých ranních hodin. Na silničních kontrolách se během těchto dní podílelo tři sta padesát pět policistů, kteří zkontrolovali celkem 3.150 vozidel. Provinění přestupkového, nebo trestního charakteru muži zákona zjistili celkem u 586 řidičů, nebo jiných účastníků silničního provozu. Porušení nejsledovanějších zákonných povinností, tedy rychlosti a alkoholu zjistili policisté u celkem 215 řidičů (190 překročilo povolenou rychlost v měřeném úseku, 25 řídilo pod vlivem návykové látky). Policisté ale samozřejmě nepřehlíželi ani ostatní jiné nedostatky. V 39 případech řešili přestupky chodců, kteří nedodrželi ustanovení zákona o přecházení, a komunikaci přešli mimo vyznačený přechod, nebo nepoužili nadchodu, či podchodu. „Dopraváci“ také dále zjistili u 103 řidičů, že tito použili k jízdě vozidel, která nesplňují technické podmínky pro provoz na pozemních komunikacích. Za zmínku také stojí, že v rámci dopravně bezpečnostní akce policisté vypátrali a zadrželi celkem čtyři celostátně hledané osoby a jedno vozidlo, které postrádal jeho oprávněný majitel.
Že „boj“ s řidiči, kteří usedají za volant pod vlivem buď alkoholu, nebo návykové látky je nutný vypovídají i čísla zadokumentovaná například v prvním policejním obvodě. Loni policisté tamního dopravního inspektorátu zjistili v průběhu celého roku přítomnost alkoholu u devadesáti řidičů a u osmi ovlivnění návykovou látkou. Letos jen za první dva a půl měsíce mají „dopraváci“ zadokumentováno 31 případů jízdy pod vlivem alkoholu, z čehož se v jedenácti případech jednalo o trestné činy, a u 22 řidičů zjistili ovlivnění návykovou látkou. Alarmující je fakt, že poměr řidičů ovlivněných psychotropní látkou vzrostl tak markantně, že v porovnání s řidiči pod vlivem alkoholu je nyní situace takzvaně padesát na padesát. Z tohoto důvodu provádí dopravní policisté prvního policejního obvodu lokální dopravně bezpečnostní akce každý týden.

vytisknout  e-mailem