Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Okradená seniorka

HAVLÍČKOBRODSKO: Podvodník v domě starší ženy odcizil šedesát tisíc korun 

S nabídkou nabroušení nožů se do rodinného domu v obci Lučice vetřeli dva zatím neznámí muži. Krátce před druhou hodinou odpolední v pátek 11.11. nabízeli 72leté ženě nabroušení nožů a nůžek, žena je následně pozvala do domu a oni jí v předsíni nabrousili několik nožů, nůžek a sekerky. Za nabroušení požadovali částku 6.000 Kč. Žena následně odešla pro peníze do jiné místnosti. Poté jeden z mužů odlákal poškozenou z domu do kůlny na zahradě. Když se vrátili zpět, všimla si otevřené skříně, přeházených věcí a poté i toho, že jí chybí igelitový sáček, ve kterém byly obálky s finanční hotovostí 60.000 Kč. To už byli oba muži pryč a poškozenou ženu ještě zamkli v domku, aby je nemohla pronásledovat. K popisu obou mužů uvedla, že byli tmavé pleti, ve věku 30-40 let, 170-180 cm vysocí, oba měli tmavé husté vlasy. Policisté zahájili úkony trestního řízení na neznámého pachatele pro podezření ze spáchání trestného činu krádež.

Za období od počátku letošního roku do současné doby evidují policisté na Havlíčkobrodsku sedm případů podvedených a okradených seniorů. Podvodníci se do obydlí vždy dostali pod stále stejnými a opakujícími se záminkami – žádali o vodu, nabízeli k prodeji ubrusy, přišli vyplatit přeplatek za elektřinu nebo jako v uvedeném případě, nabízeli broušení nožů.

Zatím nejvyšší finanční hotovost odcizil podvodník v květnu v domě staršího muže v obci Krucemburk na Chotěbořsku.  Na svou důvěřivost doplatil i jednaosmdesátiletý senior, kterého na ulici oslovil neznámý muž a nabízel mu k prodeji dalekohled a holicí strojek za osm tisíc korun. Poškozený pak pozval muže do svého domu, když však odpočítával peníze, které měl ještě s dalšími uloženy v deskách, neznámý mu desky i s finanční hotovostí 192.000 Kč z ruky vytrhl a rovněž mu sebral i  již odpočítanou částku 8 tisíc korun a z domu utekl. Z místa pak odjel vozidlem černé barvy nezjištěné značky. K popisu poškozený senior uvedl, že se jednalo o muže tmavší pleti, robustní postavy, ve věku okolo 30 let , dodává vedoucí Obvodního oddělení Policie ČR Chotěboř npor. Ing. Jarmil Ronovský.


Znovu bychom chtěli upozornit zejména starší občany, aby si nepouštěli do domů a bytů cizí lidi, kteří se pod různými záminkami snaží vetřít do obydlí. V nestřeženém okamžiku pak odcizí mnohdy i veškeré úspory. Zamykejte si svá obydlí i přes den a to i když jste doma, nebo si třeba jen odskočíte na zahrádku apod. Pokud si všimnete, že se po vaší obci pohybují cizí nebo podezřelé osoby, neváhejte a volejte linku 158.


por. Bc. Jana Mazourová, komisař
15.11.2011

 

 


 

 

vytisknout  e-mailem