Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Okradená seniorka

PELHŘIMOVSKO: Za laskavost se odvděčili krádeží.  

Pelhřimov - Starší lidé se často stávají terčem kapsářů, zlodějů, podvodníků i násilníků. Tito občané jsou v mnoha případech důvěřiví a dobrosrdeční. Pokud je někdo požádá, neváhají a snaží se každému pomoci a vyhovět.
 
          Pelhřimovským policistům byl tento týden nahlášen případ okradení a podvedení seniorky. Ve středu před 13,00 hodinou zazvonili na seniorku v panelovém domě v Pelhřimově dva neznámí muži. Pod záminkou zapůjčení tužky k napsání vzkazu vstoupili do bytu. Zatímco jeden pachatel v kuchyni hovořil s dvaaosmdesátiletou ženou, druhý pachatel vstoupil do ložnice a odcizil kovovou uzamčenou pokladničku se 17.000 korunami. Poté oba opustili byt.
    
        V letošním roce je to již 13 případ podvedení a okradení seniorů. Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k penězům. Chtějí vniknout do bytu a pokud nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak seniory okrást.
 
     Doporučení seniorům:
  • nenechávejte si doma větší finanční hotovost, peníze raději uložte v bance,
  • nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte kdo za nimi je,
  • nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídku výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte - v naprosté většině jde o podvod,
  • nepřijímejte doprovod nabízený neznámými lidmi, i kdyby vypadali důvěryhodně. Ochota "pomocníka" může být jen záminkou k tomu, aby se dostal do vašeho bytu a tam vás okradl,
  • zamykejte vstupní dveře a zavírejte okna vždy, když opouštíte domácnost , i když jdete třeba jen na chvíli k sousedce nebo na krátký nákup.

por. Bc. Hana Kotková, tiskpe@mvcr.cz
27. srpna 2010

vytisknout  e-mailem